CBS-professor forudser nye polstringskrav fra risikoråd

Mandag mødes Det Systemiske Risikoråd for at diskutere nye kapitalkrav til bankerne, og professor Jesper Rangvid forudser, at rådet anbefaler øgede krav, skriver Børsen.
Foto: CBS
Foto: CBS
AF THOMAS BO CHRISTENSEN, FINANSWATCH

Senere mandag skal Det Systemiske Risikoråd diskutere, om man bør anbefale erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) at aktivere en kontracyklisk buffer, dvs. et nyt kapitalkrav til bankerne. Ifølge CBS-professor Jesper Rangvid vil og bør rådet komme med en anbefaling med øgede krav i et eller andet omfang, skriver Børsen.

Den kontracykliske buffer er et værn mod dårligere tider, eftersom bankerne tvinges til at lægge til side i opgangstider. Bufferen er i dag på nul og kan i 2018 maksimalt sættes til 2 pct. af de risikovægtede aktiver.

Baggrunden for diskussionen er, at Nationalbanken i en rapport i slutningen af november skrev, at forudsætningerne for at aktivere bufferen var til stede. Da nationalbankdirektør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd og en anden direktør herfra, Per Callesen, også sidder med ved bordet, mener Rangvid, at der er stor sandsynlighed for, at der lander en anbefaling med nye krav til bankerne på ministerens bord. Og det vil være en god idé, mener han:

"Det kan godt være, at der ikke er særlig meget udlånsvækst lige nu. Men boligpriserne stiger rimelig kraftigt, og aktiepriserne stiger rimelig kraftigt, og der går mindst et år, inden kapitalbufferen kan træde i kraft. Derfor hører jeg til dem, der mener, at det er fornuftigt at indfase bufferen," udtaler Jesper Rangvid til Børsen, men understeger, at han ikke mener, at kapitalbufferen skrues helt op med det samme.

(Denne artikel er leveret af FinansWatch — et søstermedie til EjendomsWatch.)

Professor: Finansielt stormvejr kan blæse dansk økonomi omkuld

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også