EjendomsWatch

Kultur er vigtig branding for landets kommuner

I kampen om at tiltrække indbyggere bruger landets kommuner vidt forskellige summer på kulturområdet, viser opgørelse.

Kulturhuset Kube, der sidste år blev indviet på Frederiksberg. Foto: PR-visualisering

Kommunernes samlede kulturbudget på 8,65 milliarder er skævt fordelt. Forskellen på top og bund er 1351 kroner per borger i 2017. Det svarer til en forskel på 144 procent.

Herning, Helsingør og Odense Kommuner bruger mest med et budget på henholdsvis 2291 kroner, 2163 og 2148 kroner per borger. I bunden ligger Odder, Sorø og Solrød, der alle holder deres budgetter under 1000 kr. per næse.

Det viser en analyse, som Magisterbladet har lavet på baggrund af nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Beløbene dækker over kommunernes udgifter til for eksempel kunst, musik og biblioteker. Sport er ikke inkluderet.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er de store udsving udtryk for, at det kommunale selvstyre fungerer efter hensigten.

”Kulturområdet er den eneste post på budgettet, hvor kommunerne kan sprælle og skille sig ud. Nogle vælger at brande sig på at være kulturcentre, fx Roskilde med sin musikfestival eller Horsens, der gik fra at være fængselsby til at blive koncertby. Men den økonomiske krise er langt fra forduftet alle steder,” påpeger Roger Buch.

I Herning er kultur et plus-ord i byrådet, der har haft absolut venstreflertal i 15 år.

"Vi har en strategi om at løfte vores kulturliv, så alle vores tilbud ligger i den høje ende. I den tid, jeg har været borgmester, har vi ikke punkteret én eneste kulturballon, og så længe jeg er med til at bestemme, vil kultur være en kerneopgave på lige fod med handicap-, ældre- og skolepolitik," siger Lars Krarup, Hernings borgmester siden 2001.

Odder i Østjylland ser anderledes på det. Kommunens beliggenhed 22 kilometer fra Aarhus, 23 fra Horsens og 18 kilometer til Skanderborg er hovedårsagen til, at kommunens kulturforbrug har ligget på 1000 kroner eller under siden 2013. I år er der budgetteret med 940 kroner per borger.

"Vores borgere flytter hertil på grund af den skønne natur, og fordi de er tiltrukket af nærheden i et mindre samfund. I Odder er frivilligheden og foreningslivet kommunens DNA," forklarer borgmester Uffe Jensen (V).

Over halvdelen af de kommunale budgetter går til velfærdsopgaver som skoler, ældrepleje og dagtilbud. Kun 2,4 procent af penge fra kommuneskatterne går til kulturområdet.

Det har ingen betydning for området, om kommunens flertal er rødt eller blåt. Det er andre grundvilkår, der er udslagsgivende for, hvorfor kommunerne prioriterer, som de gør. Det forklarer Kurt Houlberg, der er professor med speciale i kommuneøkonomi på Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd.

"Jo flere der bor i landdistrikter, jo mindre er kulturbudgettet. Er der en overvægt af enlige ældre, går der også flere penge til kulturområdet. Bor der mange indvandrere i en kommune, giver det fx også en efterspørgsel på særlige kultur- og fritidsaktiviteter, som får udgifterne til at stige," siger Kurt Houlberg.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Magisterbladet.)

Forsiden lige nu

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Jens Kramer Mikkelsen siger farvel til By & Havn. Abonnenenter på EjendomsWatch kunne i den forløbe uge læse interviews med selskabets bestyrelsesformand, mens direktør uddybede regnskabet. Et andet interview var med stifteren af Schmidt Hammer Larsen, der igangsætter generationsskifte, med Dades, der køber op i Odense og med den nye formand for Ejendomsforeningen Danmark.

Barfoed-direktør: Tomgang irriterer os

Det familieejede ejendomsselskab fra Odense fokuserer på at udvikle og optimere sine nuværende aktiver specielt i hjembyen og København, så de bliver udnyttet optimalt. Omlagte lån og en tiltagende polstring af virksomhedens økonomi giver løfter om et stærkt 2018, siger direktør til EjendomsWatch. Inden for få år runder porteføljen 10 mia. kr., lyder det.

Nyvalgt formand: Vi skal have bedre føling med vores medlemmer

Henrik Dahl Jeppesen vil som ny formand for Ejendomsforeningen Danmark forstærke kontakten til foreningens omkring 5400 medlemmer. Konkret viden om deres dagligdag skal gøre foreningen stærkere over for politikere og skabe en mere synlig forening, siger han til EjendomsWatch i sit første interview i sin nye rolle.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier