Ejendomsforeningen revser indsats mod pressede andelsboligforeninger

Tiltag for mere ansvarlig drift af andelsboligforeninger rammer forbi målet og risikerer at virke modsat den egentlige hensigt, lyder det fra juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark. Der bør i stedet gøres op med manglende konsekvenser for andelshavere, når andelsboligforeninger går konkurs.
Det svenske ejendomsselskab Heimstaden købte i juni den konkursramte andelsforening Hostrups Have på Frederiksberg. | Foto: /ritzau/Jens Dresling
Det svenske ejendomsselskab Heimstaden købte i juni den konkursramte andelsforening Hostrups Have på Frederiksberg. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

Morten Østrup Møller, juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark, er utilfreds med en række nye anbefalinger fra Erhvervsministeriet, hvor målet er at sikre en mere ansvarlig drift af andelsboliger.

"På nogle stræk er anbefalingerne lidt blodfattige, og på andre stræk virker anbefalingerne nærmest mod hensigten om ansvarlig drift," skriver Morten Østrup Møller i en klumme, som EjendomsWatch bringer mandag.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nedsatte i februar 2017 en arbejdsgruppe med den opgave at give anbefalinger til, hvordan man sikrer en mere ansvarlig drift af andelsboliger. Arbejdsgruppen blev nedsat på baggrund af problemer med nødlidende andelsboligforeninger, som ifølge Morten Østrup Møller er resultatet af en række meget optimistiske stiftelser, som siden har ført til økonomisk pressede andelboligforeninger og deraf følgende konkurser.

Arbejdsgruppen udgav kort før sommerferien en rapport med 13 anbefalinger til at understøtte en fremtidig ansvarlig drift af andelsboligforeninger. Anbefalingerne koncentrerer sig om bedre planlægning, mere grundige beslutningsgrundlag ved stiftelser, fokus på rådgiveransvar samt fokus på gældsnedbringelse.

Som et eksempel på anbefalingernes mangler nævner Morten Østrup Møller, at andelshavere ved overgang til lejere som følge af konkurs skal betragtes som part i et fortsættende brugsretsforhold med den konsekvens, at der ikke som et normalt lejeforhold kan opkræves depositum og forudbetalt leje, og hvor lejen i øvrigt skal fastsættes svarende til den af andelsboligforeningen fastsatte boligafgift.

"Andelshavere har i forvejen en særstilling, hvor de i modsætning til alle andre kan opretholde brugsretten til et konkursramt aktiv. Hvis vilkårene for denne brugsret bliver alt for attraktive, skaber man et forkert økonomisk incitament hos andelshaverne. Vil man styrke ansvarligheden, bør man sørge for, at det koster noget på de løbende betalinger at gå konkurs," skriver Morten Østrup Møller.

På lidt længere sigt mener Morten Østrup Møller, at man bør frigøre andelsboligsektoren fra de private lejeboliger. Han peger på, at man kan starte med at fjerne lejelovens regler om tilbudspligt og derefter overveje en helt ny og mere gennemskuelig værdiansættelse af andelsboliger.

Hele klummen kan læses her.

Nykredit polstrer bundlinjen med krakkede andelsboliger

Advokater skyder nye anbefalinger om andelsboliger ned

Minister vil tvinge andelsforeninger til at høvle gæld af

Hun skal skabe ro om andelsboliger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også