Forbud mod lejeaftaler på over 30 år blødes op af Højesteret

Med en afgørelse fra landets øverste domstol er et gældende forbud mod at indgå lejeaftaler og brugsretter med mere end 30 års løbetid gjort mere fleksibel, påpeger advokat og partner hos Bech-Bruun.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

30 år betyder ikke nødvendigvis 30 år. Det er essensen af en afgørelse fra Højesteret, som kan få betydning for mange typer aftaler, der vedrører fast ejendom.

Det skriver Per Christensen, advokat og partner i Bech-Bruun, i en klumme, som EjendomsWatch bringer tirsdag.

Her nævner han, at det hidtil har været gængs opfattelse, at man ikke kan indgå aftaler om eksempelvis at benytte en nabos ejendom til have, strand eller jagt, i en periode, der overstiger 30 år. Samme fortolkning gælder for bortforpagtning af landbrugsjord, hvor man har måttet skride til en egentlig udstykning, hvis aftalen skulle løbe i over 30 år.

"Parternes aftale kan altså med fordel formuleres således, at aftalen blot sikrer, at udlejer altid kan opsige aftalen med udløb 30 år efter opsigelsen. Herefter foreligger der en tidsubegrænset aftale, der i praksis ofte vil medføre, at varigheden af brugsrettigheden samlet set strækker sig ud over 30 år," skriver Per Christensen i klummen.

Hele klummen kan læses via dette link.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også