Hvis det står til Danske Boligadvokater bør de 13 nye anbefalinger, som blandt andet vedrører stiftelsessituationen og den daglige drift, skydes til hjørne, oplyser sammenslutningen.
"Arbejdsgruppens anbefalinger har til hensigt at skabe mere tryghed på andelsboligmarkedet, men trygheden er der allerede, og det er som at skyde spurve med kanoner," siger Niels Erlandsen, bestyrelsesmedlem i Danske Boligdvokater, i en pressemeddelelse.
"Hvis regeringen kan samle et flertal i Folketinget for anbefalingerne vil alle de veldrevne, også de små andelsforeninger, komme til at betale en hel del mere for at opfylde de skærpede krav," fortsætter Niels Erlandsen.
Danske Boligadvokater mener, at anbefalingerne vil føre til en fordyrende overregulering, som alene skyldes et fåtal af andelsboligforeninger, der er stiftet som følge af en kombination af dårlige rådgivere og en finansiel sektor, der er for villige til at overbelåne.
"Der er ikke eksempler på andelsboligforeninger, som er gået konkurs på grund af driften," lyder det fra Niels Erlandsen.
Andelsboligforeninger, som i dag skal udforme en vedligeholdelsesrapport hver 10. år, vil med de nye regler skulle gøre det hver femte år.
En vedligeholdelsesrapport bygger på en omfattende byggeteknisk gennemgang af hele ejendommen, der munder ud i plan og budget for udførelse af diverse udbedringer. Vedligeholdelsesrapporten udføres typisk af en rådgivende ingeniør.
"Det er unødvendigt med den skærpelse, og det er en stor udgift for andelsboligforeningerne hver gang," siger Niels Erlandsen.
Regeringen på vej med indgreb mod andelsboliger
Hun skal skabe ro om andelsboliger
Læger og legetøjsdirektør overtager københavnsk andelsboligforening
Mere fra EjendomsWatch
Trods underskud, påbud og likviditetskrise: Roof-topchef øjner "en god løsning"
Roof Management-ledelsen kunne ikke have gjort ”så meget anderledes” og dermed undgået den nedadgående spiral, der nu har ført til et påbud fra Finanstilsynet. Det fortæller adm. direktør og medejer til EjendomsWatch. 2021 blev endnu et tabsgivende år, hvor en ny investeringsplatform desuden er lagt ”på køl.”