EjendomsWatch

Byggebranchen får nyt værktøj mod social dumping og bestikkelse

Dårlige arbejdsvilkår, ringe miljøforhold og bestikkelse er nogle af de emner, som et nyt testværktøj til bygherrer, rådgivere og entreprenører skal afdække og dermed bekæmpe.

Foto: PR / BL

Med et nyt testværktøj i form af en række spørgsmål, får parterne i byggebranchen nu bedre mulighed for at udvise korrekt samfundsansvar og sikre overholdelsen af arbejdsmiljøregler, lønvilkår og bekæmpelse af korruption.

Det er Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar — i regi af Bygherreforeningen — der har lanceret det nye analyseværktøj.

”Flere aktører i branchen har måttet sande, at det kan være dyrt ikke at have styr på fx overenskomster eller arbejdstidsregler. Der er eksempler på virksomheder, der er røget helt ud af markedet, fordi de ikke handler i forhold til deres ansvar. Det er ærgerligt. Vi vil gerne hjælpe byggeriets parter og på en nem måde give dem kvalificeret input til, hvordan de kan forbedre deres indsats og dermed stå stærkere i konkurrencen. Det skal vores nye værktøj hjælpe med,” siger Palle Adamsen, formand for FSBA og adm. direktør i Lejerbo.

Ifølge foreningen er det blevet et konkurrenceparameter at have styr på fx sociale klausuler og arbejdsmiljøregler. Det nye værktøjet giver en god indikation af, hvordan man performer, men også input til områder, hvor man kan forbedre sig.

Det nye testværktøj er bygget op omkring en række relevante spørgsmål til virksomhedernes handlinger og performance. Der spørges bl.a. ind til emner som leverandørkrav, miljø, løn og ansættelsesforhold samt antikorruption.

Derefter genererer systemet en samlet rapport, hvor et spindelsvævsdiagram synliggør både styrker og forbedringspotentialer. Testen findes i en lille version med 20 spørgsmål, der er målrettet mindre virksomheder, samt en større version med 48 spørgsmål til branchens store aktører, fremgår det.

Hos arkitektvirksomheden C.F. Møller har man testet sig selv. Her siger partner og arkitekt, Lone Wiggers:

"Resultatet giver stof til eftertanke og bidrager til en god intern dialog om virksomhedens strategiske udvikling. Testen kan endvidere påpege potentielle forretningsmæssige risici. På den måde er den et godt ledelsesværktøj,” siger hun i meddelelsen.

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar har 97 medlemmer og tæller både rådgivere, entreprenører og bygherrer.

Krav om samfundsansvar strømlines for byggebranchen

Nye regler på plads for sociale klausuler i byggebranchen

Samarbejdet mellem bygherrer og rådgivere knager i fugerne

Bygherrer må se kartelmager slippe for straf i 20 tilfælde af prisfusk 

Mere fra EjendomsWatch

Bekymrede bestyrelsesmedlemmer trækker fondstilsyn ind i sag om ejendomsadvokater

FINGRENE I FONDSMIDLER: Erhvervsstyrelsen har bedt om en forklaring fra fond, hvor to advokater, der er far og søn, har modtaget millioner af kroner i diverse honorarer. Det sker efter en henvendelse fra to uafhængige medlemmer af fondsbestyrelsen, der ser på situationen "med stigende bekymring." Bestyrelsesformand afviser kritikken.

Proptech solgt til mediekoncern

"Det passer perfekt til strategien om at styrke vores eksisterende virksomheder via opkøb," lyder det fra koncerndirektør efter opkøb af softwarefirma målrettet ejendomsadministration.

DI-direktør med rette "etiske kompas" bliver ny frontfigur hos Ejendomdanmark

Afløseren for adm. direktør Jannick Nytoft findes hos Dansk Industri, men hans cv fra andre organisationer er langt. "Personlighed og ledelseserfaring" har vejet tungest i rekrutteringen, fortæller Ejendomdanmark-formand til EjendomsWatch og lufter ambition om at komme "tættere på vores medlemmer." (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier