EjendomsWatch

Brian Mikkelsen: Ny aftale skaber ro om realkreditten

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har nu præsenteret en ny politisk aftale om realkreditmarkedet, der skaber større mobilitet for både privat- og erhvervskunder.

Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Polfoto/Arkiv

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF blevet enige om en ny politisk aftale om realkreditten.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) giver aftalen husejere øget gennemsigtighed og bedre vilkår omkring deres boliglån, mens realkreditselskaberne kan koncentrere sig om de kommende kapitalkrav.

"Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at samle et bredt politisk flertal bag en aftale, der giver boligejere lavere omkostninger ved at skifte boliglån og en tidligere varsling, hvis pengeinstituttet hæver bidragssatsen eller rentetillægget. Det skaber ro og plads til, at vi nu kan koncentrere os om de udfordringer, realkreditten står over for fra bl.a. kommende skærpede kapitalkrav," udtaler Brian Mikkelsen i meddelelsen.

Aftalen følger op på de anbefalinger, som sidste efterår kom fra ekspertudvalget om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

Aftalen er et kompromis

Med aftalen må realkreditten og bankerne fremover højst opkræve halvdelen af summen af kurtage og kursskæring eller tilsvarende gebyrer i forbindelse med indfrielse af boliglån i en varslingsperiode. Samtidig forbydes det at opkræve indfrielsesgebyr i varslingsperioden.

Desuden er den særlige varslingsperiode øget fra tre til seks måneder. Det vil sige, at boligejerne skal have besked seks måneder før, at et bidrag hos realkreditten eller et rentetillæg i banken sættes op.

Det bliver også muligt for låntagere — private såvel som erhvervskunder —, at skifte institut, hvis ders lån overskrider lånegrænserne. Det vil gavne mobiliteten, lyder det fra Erhvervsministeriet.

"Aftalen er et udtryk for et kompromis mellem regeringens og de forskellige partiers ønsker. Jeg mener, at aftalen rammer en forsvarlig balance mellem på den ene side at lette omkostningerne for låntagerne i de situationer, hvor bidragssatser eller rentetillæg på deres boliglån stiger, og på den anden side sikre at penge- og realkreditinstitutterne har frihed til at justere deres priser i lyset af markedsforholdene," siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Aftalen indeholder også en række andre elementer, som skal give forbrugerne flere oplysninger om omkostningerne, og som dermed understøtter gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

(Denne artikel er leveret af EjendomsWatch' søstermedie FinansWatch.)

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 4: Flyvende udskiftning

Der blev i den forgangne uge både taget afsked og budt velkommen i de højere luftlag hos en håndfuld større danske ejendomsaktører. Hos DSB måtte en overrasket chefveteran eksempelvis for første gang i sit liv prøve, hvordan det er at være arbejdsløs.

Danske Mipim-deltagere glæder sig til igen at netværke

MIPIM 2022: Europas største ejendomsesse, Mipim, vender tilbage til marts, og mange i branchen ser frem til at mødes efter en længere corona-pause. "Det er voldsomt effektivt," siger Exometric-topchef om en af årsagerne til den store interesse. Også Elf Development og Carlsberg Byen er topklar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier