EjendomsWatch

Offentlige bygninger mangler vedligeholdelse for milliarder

Skoler og plejehjem forfalder, og regningen for deres vedligeholdelse løber op, siger Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Foto: Colourbox

Efterslæbet på vedligeholdelse af statens, regionernes og kommunernes ejendomme er på minimum 50 mia. kr. - og formentlig meget mere. Faktisk er det faktuelle renoveringsbehov i det offentliges bygninger snarere på mellem 250 og 500 mia. kr.

Det fremgår af den nyligt offentliggjorte analyse af Danmarks infrastruktur, rapporten State of the Nation, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører står bag.

Vedligeholdsefterslæbet er kun udtryk for den manglende vedligeholdsstand af byggemassen. Foreningen vurderer, at der i forhold til det beregnede behov for bygningsvedligehold kun investeres ca. det halve af, hvad der skal til for at fastholde bygningernes nuværende tilstand.

Et dyrt efterslæb

Opfyldelsen af nye energikrav til eksisterende bygninger, indeklimakrav, tilgængelighedskrav (handicapkrav) og ombygninger til nye funktionskrav i bygninger er således ikke medtaget i vedligeholdsefterslæbet.

Den manglende vedligeholdelse kan ende med at koste det offentlige store summer, anfører Danmarks Rådgivende Ingeniører.

"Investeringer i den offentlige bygningsmasse er væsentligt lavere end det, der faktisk bør anvendes på området, hvis bygningsmassen ikke skal falde i værdi. Ud fra de foreliggende data og interviews er det vores vurdering, at stat, region og kommuner er langt fra at løse renoverings- og vedligeholdelsesefterslæbet. Det må anses som sandsynligt, at der i de kommende år vil skulle anvendes betydelige midler på at bringe den eksisterende ejendomsmasse tilbage til det acceptable niveau," hedder det i rapporten.

Mængden af private udbud vokser med 17 pct.

Stigende arbejdsomkostninger trækker byggeomkostningerne op

Mere fra EjendomsWatch

Klumme: Fair eller forkastelige huslejestigninger?

Lejerne har haft fordel af, at deres disponible indkomst er steget mere end nettoprisindekset hvert år fra 2016-2021. I år er fordelen så forsvundet. Men er det rimeligt med en ad hoc-suspendering af kontraktvilkårene, spørger rådgivere fra Colliers i denne klumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier