EjendomsWatch

Værktøj skal bremse byggeriets udledning af CO2: "Situationen kalder på fælles handling"

Et nyt beregningsværktøj udviklet af forskere og arkitekter skal hjælpe den danske byggebranche med at formulere årlige reduktionsmål for udledning af drivhusgasser. Det handler om ”at arbejde indenfor planetens bæreevne” i en branche, der er ansvarlig for ca. en tredjedel af Danmarks samlede udledning.

Holdet bag Reduction Roadmap fra rådgivningsfirmaerne Effekt, Cebra og Moe. | Foto: PR

Reduction Roadmap er navnet på et nyt brancheværktøj, der skal hjælpe dansk boligbyggeri med at formulere konkrete årlige reduktionsmål for udledning af drivhusgasser og anskueliggøre ”den planetære grænse for klimaforandringer.”

Projektet, der er støttet af Realdania og Villumfonden, er ud over et forskerhold udviklet af arkitekt- og rådgivningsfirmaerne Effekt, Cebra og Moe, fremgår det af en pressemeddelelse fra de involverede parter.

Ifølge værktøjets udviklere handler det om ”at bremse branchens bidrag til klimaforandringerne og leve op til Paris-aftalen.”

Målet er ifølge Sinus Lynge, partner hos Effekt, ”at forstå og formidle, hvor meget vi skal reducere udledningen fra vores byggeprojekter for at arbejde indenfor planetens bæreevne.”

”Det blev hurtigt klart for os, at ingen tidligere har lavet den beregning, og at svaret derfor kunne vise vejen for hele branchen med de konkrete reduktionsmål,” siger Sinus Lynge i meddelelsen og suppleres af Steffen E. Maagaard, koncernkompetencechef hos Moe:

“Hvis vi fortsætter med at bygge, som vi gør i dag, vil vi indenfor fem år have overskredet budgettet for udledning af drivhusgasser i Paris-aftalens 1,5°C-scenarie. Det vil have uoprettelige konsekvenser for vores planet. Business as usual er derfor ikke en mulighed,” lyder det fra Steffen E. Maagaard.

”Kravene i den danske byggelovgivning ligger lige nu 10-20 gange over de grænseværdier, vi bør arbejde indenfor. For at skabe forandringen i tide, er det helt afgørende, at vi som branche forpligter os til at handle i fællesskab – og vi skal i gang i dag.”

I dag står dansk byggeri for omkring en tredjedel af Danmarks samlede udledning, og med Reduction Roadmap henvender man sig til bygherrer, rådgivere, myndigheder, entreprenører og materialeleverandører.

”Ingen virksomhed kan vende udviklingen alene, og situationen kalder på fælles handling. For at kunne følge roadmappet skal vi ændre både mængden af byggede kvadratmeter og måden, vi bygger på,” forklarer Mikkel Schlesinger, partner i Cebra.

”Det kræver, at vi er villige til at dele viden og erfaringer på tværs af branchen og finde de nødvendige løsninger i fællesskab. Vi håber, at branchen vil tage værktøjet til sig og forpligte sig til fælles handling,” slutter han.

Bæredygtigt pilotprojekt vokser frem i Jernbanebyen

Rambøll vil halvere CO2-udledning på nybyggerier i 2030

Klumme: Bæredygtigt byggeri skal handle om fakta – ikke myter

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Som en god illustration af tidernes ugunst har Roof Management afværget en truende konkurs. Spørgsmålet er, hvordan sundhedstilstanden hos andre udbydere af ejendomsprojekter ser ud. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier