EjendomsWatch

Proptech-fond: "Stadig et stykke vej" til at ejendomsbranchen omfavner ny teknologi

PROPTECH SYMPOSIUM: 16. maj samles ejendomsbranchens innovative kræfter til Proptech Symposium i København. Mød nogle af talerne allerede nu. I dag gælder det Hannah Prideaux, leder hos venture capital-fonden målrettet proptech Sustainable Future Ventures, der søger at sænke den eksisterende bygningsmasses CO2-udledning.

Hannah Prideaux, der har titel af principal i Sustainable Future Ventures (SFV). En af investorerne, tyske Patrizia, stiller sin 50 mia. euro (ca. 370 mia. kr.) store portefølje til rådighed, når SFV's samarbejdspartnere skal afprøve og finjustere nye proptech-løsninger. | Foto: PR / Sustainable Future Ventures, SFV

Hvad optager dig på proptech-scenen lige nu?

”Uanset hvilken industri, man er en startup-virksomhed i, er nogle af de vigtigste udfordringer, hvordan man opskalerer og tilpasser sit produkt til markedet. Set med iværksætterøjne er det essentielt at vælge et stort nok marked og samtidig løbende kunne servicere det marked tilstrækkeligt. Fordi ejendomsbranchen er som den er, kan dét at udarbejde en skalérbar proptech-løsning være en udfordring. Løsninger kan ofte ikke stå alene og kræver i stedet at blive sat i forbindelse med for eksempel ældre it-systemer og allerede eksisterende proptech-løsninger. Dertil kommer, at det ofte er en udfordring at udarbejde ejendomsteknologier, som kan fungere på tværs af landegrænser, fordi ejendomsmarkederne er meget forskelligt bygget op afhængig af, hvilket land man befinder sig i.”

Hvis du kigger på fremtidens ejendomsbranche - hvad holder dig så vågen om natten?

”Ejendomsbranchen og det byggede miljøs bidrag til den globale CO2-udledning, er det oplagte svar til spørgsmålet. Men i særdeleshed er det den eksisterende bygningsmasse, som bekymrer mig mest. Cirka 28 pct. af CO2-udledningen globalt set kan henledes til det allerede byggede miljø, og mens det nu er muligt at bygge meget mere energieffektivt, når man bygger nyt, så er den stor udfordring, hvordan man transformerer eksisterende ejendomme til at nedsætte CO2-udslippene.

I for eksempel Storbritannien er mindre end 1-2 pct. af den samlede ejendomsmasse nybyggeri, og man kalkulerer med, at cirka 70 pct. af bygningsmassen fra 2010 bliver benyttet, når vi kommer til 2050. Udfordringen med at transformere og tilpasse den eksisterende bygningsmasse er derfor vital, men samtidig er det et problem, som er svært at løse og som vil kræve høj grad af innovation og nytænkning på tværs af flere forskellige områder som teknologi, finansiering og regulering.”

Hvad er dine konkrete råd til størstedelen af branchen, der ikke har en digitaliseringsstrategi lige nu? (60 pct. ifølge Proptech Report 2021)

”For fem år siden foretog revisionsfirmaet KPMG en undersøgelse om ejendomsbranchen, som viste, at kun 34 pct. af respondenterne havde en digitaliseringsstrategi, som dækkede hele virksomheden. På det tidspunkt gik proptech stadig for det meste under radaren, og ejendomsbranchen beholdt derfor sin placering, hvor man lå sidst i feltet på denne digitaliseringsrejse. To år senere havde 58 pct. en digitaliseringsstrategi enten for hele virksomheden eller for dele af en virksomhed.

Der har været et markant skifte i ejendomsmarkedet, hvad angår at tilegne sig viden og integrere ny teknologi, men når det er sagt, så er der stadig noget vej igen. For de virksomheder som ikke har en digitaliseringsstrategi, vil første skridt skulle være at undersøge, om man allerede har de nødvendige kompetencer internt, eller om man skal ansætte nye folk eller hyre eksterne konsulenter. Dernæst er det vigtigt at forstå virksomhedens kernedrift samt lokalisere, hvilke afdelinger der ikke samarbejder optimalt for at kunne udarbejde ens strategi og udvælge, hvad der er mest vigtigt. Man opnår størst succes med sin udvikling og implementering heraf, når man gør det i etaper. På den måde kommer der plads til at kunne justere til og reevaluere.”

Hvilken effekt får den nye måde at tænke ejendom på for dig (personligt/ virksomhed)?

”Se svarene ovenfor.”

Hvad har overrasket dig mest på din proptech-rejse?

”Min proptech-rejse startede i 2017, efter at jeg i 10 år havde arbejdet på tværs af ejendomsbranchens mange siloer. Hvad der har overrasket mig mest er afstanden mellem dem, som driver iværksættervirksomhed og dem, som på den anden side skal overtage eller bruge løsningerne. Ofte var der for begge parter ikke samme forståelse af flere centrale punkter som for eksempel produktudvikling, udgifter og tidsramme, bare for at nævne et par stykker.

Når det er sagt, så er det betryggende at se denne afstand stadig blive mindre og mindre, fordi proptech bliver mere udbredt, og de forskellige løsninger har været brugt i en rum tid, bevist potentialet og at der er behov for disse løsninger i ejendomsbranchen. Derudover er ejendomsbranchen i offentlighedens søgelys netop på grund af branchens negative konsekvenser for klimaforandringerne, og blandt andet af den grund er der meget større interesse fra branchen i at engagere sig, teste værktøjer og optage nye teknologiske løsninger.”

EjendomsWatch er mediepartner for Proptech Symposium, der kan læses mere om via dette link.

Indlæg fra andre talere kan læses herunder:

Innovationschef savner brobygning mellem startups og etablerede spillere

Ejendomschef: Den hybride arbejdsplads skaber kaos, og proptech er altafgørende

”Er du ikke en fuldt digitaliseret virksomhed vil du ikke overleve”

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier