EjendomsWatch

Klimaråd foreslår øget energirenovering af bygninger – kom igang siger Dansk Byggeri

Ifølge Klimarådets nye rapport mandag skal statslige, regionale og kommunale bygninger energirenoveres. Det er præcis, hvad Dansk Byggeri har efterlyst tidligere. Organisationen efterlyser flere tiltag mod privat boligbyggeri. (Opdateret.)

"I Dansk Byggeri støtter vi samtlige initiativer. Det har stor effekt, hvis vi kan få det offentlige til at gå forrest," siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. | Foto: PR / Ricky John Molloy / Dansk Byggeri

Skrappere krav, bedre kontrol og en mere fordelagtig finansiering. Det er nøgleordene i Klimarådets anbefalinger, som skal få staten, regionerne og kommunerne til at gøre de offentlige bygninger mere klimavenlige, lyder det fra Dansk Byggeri.

"Det er meget positivt, at Klimarådet peger på så mange virkemidler til at gøre vores bygninger mere energieffektive. De fleste er lige til at gå til, og vi håber, at de bliver en del af den kommende klimahandlingsplan, som regeringen skal forhandle med det øvrige folketing," siger organisationens direktør Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse.

Klimarådet foreslår i sin rapport mandag blandt andet, at der indføres krav til energieffektiviseringer i statslige, regionale og kommunale bygninger. Samtidig skal kommunerne have dispensation for det anlægsloft, der i dag blokerer for mange klimainvesteringer, og desuden skal mulighederne for finansiering blive bedre, fremgår det.

Endelig skal kontrollen af, om energikravene i bygningsreglementet bliver overholdt, skærpes.

"I Dansk Byggeri støtter vi samtlige initiativer. Det har stor effekt, hvis vi kan få det offentlige til at gå forrest. Men Klimarådet overser desværre de store fordele, der ligger i at få de private parcel- og rækkehuse med, ikke mindst ved at udfase opvarmning med oliefyr og naturgas. Det savner vi i rapporten," udtaler Michael H. Nielsen.

Dansk Byggeri har netop fremlagt en analyse, der viser, at de private husejer kan spare klimaet for knap en million ton CO2 hvert år, hvis enfamiliehusenes energimærker bliver forbedret med bare et enkelt trin. Det svarer til ca. 3,5 procent af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at nå sit mål i 2030.

"Den billigste energi er den, vi ikke bruger. Og Klimarådet peger selv på, at vi med energieffektiviseringer på 30 pct. i bygninger og industrien frem mod 2030 kan spare 14 mia. kr. En besparelse, der vil stige til 120-160 mia. kr. frem mod 2050," lyder det fra Michael H. Nielsen.

Hos brancheorganisationen Ejendomdanmark mener man, at rammerne for de grønne investeringer skal være bedre.

"Fagkundskaben peger entydigt på, at energirenoveringer er én af de billigste veje til at nå 2030-målet. Derfor er vi nødt til at kigge på, hvordan der kan skabes bedre rammer med de rigtige incitamenter for netop den slags grønne investeringer i eksisterende ejendomme," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i en pressemeddelelse mandag.

Han tilføjer, at ejendomsbranchen er parat til at tage ansvar sammen med staten og brugerne af ejendomme og bygninger.

"Vi håber med vores katalog at kunne gøre diskussionen mere konkret. Det er der nemlig behov for, hvis målene skal nås," udtaler han.

(Artiklen er opdateret kl. 12.37 med kommentar fra Ejendomdanmarks adm. direktør.)

"For min generation er klimaet ikke bare noget vi taler om – vi kræver handling"

Dansk Byggeri ser nemme klimagevinster i 23.000 kommunale ejendomme 

Entreprenør-topchef kræver klimakrav i offentlige byggeudbud

Utålmodige borgmestre presser minister: Få nu halv motorvej gjort færdig 

Mere fra EjendomsWatch

Bekymrede bestyrelsesmedlemmer trækker fondstilsyn ind i sag om ejendomsadvokater

FINGRENE I FONDSMIDLER: Erhvervsstyrelsen har bedt om en forklaring fra fond, hvor to advokater, der er far og søn, har modtaget millioner af kroner i diverse honorarer. Det sker efter en henvendelse fra to uafhængige medlemmer af fondsbestyrelsen, der ser på situationen "med stigende bekymring." Bestyrelsesformand afviser kritikken.

Proptech solgt til mediekoncern

"Det passer perfekt til strategien om at styrke vores eksisterende virksomheder via opkøb," lyder det fra koncerndirektør efter opkøb af softwarefirma målrettet ejendomsadministration.

DI-direktør med rette "etiske kompas" bliver ny frontfigur hos Ejendomdanmark

Afløseren for adm. direktør Jannick Nytoft findes hos Dansk Industri, men hans cv fra andre organisationer er langt. "Personlighed og ledelseserfaring" har vejet tungest i rekrutteringen, fortæller Ejendomdanmark-formand til EjendomsWatch og lufter ambition om at komme "tættere på vores medlemmer." (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier