EjendomsWatch

9 ud af 10 langsomste kommuner til byggesager ligger i hovedstadsområdet

Ifølge ny analyse fra Dansk Byggeri stiger ventetiden på byggetilladelser. Utilfredsstillende, mener erhvervspolitisk direktør.

Foto: Pexels

Der er stor forskel på, hvor lang tid kommunerne er om at give grønt lys til at bygge et nyt hus eller en ny kontorbygning, lyder det i en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Vallensbæk er hurtigst, hvorimod Fredensborg har Danmarks længste ventetid på 104 dage. Papirarbejdet bør kunne klares på i gennemsnit to uger, mener organisationen. Men det kan kun tre kommuner leve op til.

"En sagsbehandlingstid på over 100 dage er kort sagt alt for lang tid og helt uacceptabel. Det bør ikke tage mere end i gennemsnit 14 dage. Det mål burde alle landets kommuner arbejde efter," siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius i en kommentar til analysen.

Kun Vallensbæk, Thisted og Haderslev kan leve op til den målsætning, og samtidig er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i kommunerne i løbet af de sidste to år steget fra 36 dage til 50 dage, lyder det.

"En del af forklaringen er selvfølgelig, at der er travlt i byggebranchen og nye byggerier hele tiden skyder op, men ligesom i alle andre virksomheder, så må kommunerne mande op og sørge for, at afdelingen kan følge med efterspørgslen. Det er ganske enkelt for dårligt, at 40 kommuner i gennemsnit bruger mindst 50 dage på at sagsbehandle en byggetilladelse," siger Torben Liborius.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen. Derfor er mangelfulde ansøgninger heller ikke en undskyldning for de lange ventetider, mener Dansk Byggeri.

"Havde det været en privat virksomhed, der opererede med så lange ventetider, var kunderne gået over til konkurrenten. Når det gælder byggetilladelser er problemet bare, at kunderne ikke kan gå et andet sted hen, siger Torben Liborius.

Ni ud af de ti langsomste kommuner ligger i Nordsjælland og omkring hovedstadsområdet: Det er Fredensborg, Hvidovre, Dragør, Helsingør, Roskilde, Tårnby, Brøndby, Greve og København.

Hele analysen kan ses via dette link.

Københavns Kommune henter ny direktør efter fyring

Frederiksberg Kommune halverer byggesagsgebyr

Notat: Bygherrer har betalt millioner for meget i gebyrer for byggesager

Byggetilladelser er mellem 9 og 100 dage undervejs

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier