Kommunes beregninger bag byggesagsgebyrer møder undren

Beregningerne bag argumentet for ikke at betale 7,5 millioner tilbage i byggesagsgebyrer møder kritik.
Teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL). | Foto: Søren Bidstrup
Teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL). | Foto: Søren Bidstrup
AF DR P4 KØBENHAVN

Skal Københavns Kommune betale pengene tilbage i de 4640 byggesager, hvor der er opkrævet for højt gebyr, vil det koste 2,5 mio. kr. Det er for dyrt til, at det kan betale sig, mener Teknik- og Miljøforvaltningen og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Men forvaltningens beregninger af, hvor meget det koster at betale gebyrerne tilbage, vækker undren blandt flere politikere i Borgerrepræsentationen. På et møde senere i dag skal de tage stilling til, om pengene skal betales tilbage.

I beregningerne fremgår det, at forvaltningen skal bruge halvanden time per sag på at betale pengene tilbage. For alle sagerne løber det op i 7012 arbejdstimer, eller hvad der svarer til knap fem fuldtidsansatte i et år.

Det er meget lang tid per sag, mener Konservatives gruppeformand Jakob Næsager. Forvaltningen skriver i sin beregning, at medarbejderne skal søge hver enkelt sag frem, annullere den oprindelige faktura og oprette en ny faktura. Jakob Næsager kalder det "forrykt", at forvaltningen vurderer, at det tager halvanden time.

"Det tager i gennemsnit 4,5 time at behandle en byggesag i Københavns Kommune, så det er ubegribeligt for mig, at det tager en tredjedel af tiden at betale noget af gebyret tilbage," siger han til DR P4 København.

Hvis forvaltningen ikke kan gøre det hurtigere og billigere, må man lade andre løse opgaven, mener han:

"Så må vi prøve at høre et revisionsfirma, om de kan gøre det billigere. Et hvilket som helst konteringsfirma eller lønbogholderi burde ganske simpelt kunne gøre det, hvis de fik en liste over, hvem der har betalt for meget."

I alle byggesagerne er der blevet krævet 11 procent for meget i gebyr. Derfor burde det være ukompliceret at finde ud af, hvor mange penge den enkelte borger eller virksomhed har til gode, mener Liberal Alliances gruppeformand Alex Vanopslagh.

"Man burde kunne lave en liste i et Excel-ark og trække 11 procent fra. Det er ikke raketvidenskab, og jeg tænker, at man kan sætte studentermedhjælpere til at gøre det og på den måde nedbringe prisen," siger han.

Også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Buch synes, en udgift på 2,5 mio. kr. til at ekspedere gebyrerne tilbage er meget.

"Jeg er overbevist om, at tallet er korrekt beregnet, men det er overraskende højt. Hvis forvaltningen tænkte lidt ud af boksen og fandt en mindre tidskrævende fremgangsmåde eller satte nogle billigere medarbejdere til det, kunne man gøre det billigere," siger han til DR P4 København.

I forvaltningens beregninger opererer man med, at det er kontoruddannede HK-ansatte, der skal løse opgaven. Men ligesom politikerne peger professoren på, at man kan sætte studentermedhjælpere til at behandle de knap 5000 sager. Det vil være med til at gøre det billigere, og så bør politikerne igen se på, om den samlede pris for at betale gebyrerne tilbage er for høj, mener han.

"Så er præmissen jo ændret, og så synes jeg man skal genvurdere den her beslutning. Så kommer man muligvis frem til, at sagen tipper i favør af, at man skal udbetale pengene."

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen afviser kritikken af beregningerne bag beløbet på 2,5 millioner kroner. Det er en kompleks opgave at betale gebyrerne tilbage, siger hun:

"Det indebærer en hel række forskellige trin. De politikere, der synes, det lyder dyrt, kan jo prøve at få en arbejdsstation og et stopur og se, om de kan gøre det hurtigere."

I Teknik- og Miljøforvaltningen erkender man, at opgaven kan løses billigere, hvis man bruger studentermedhjælpere. Det kan spare 20-30 procent i løn, til gengæld skal de have oplæring, hvilket er tidskrævende, lyder det fra forvaltningen.

Og kritikken af, at man burde kalkulere med studentermedhjælpere i beregningerne, er helt forkert, mener Ninna Hedeager Olsen.

"Når kommunen regner på, hvad en opgave koster, går vi selvfølgelig ud fra, at vi bruger faglært arbejdskraft. Og jeg tror heller ikke på, et revisionsfirma kan gøre det billigere end vores timepris," siger hun.

Derfor mener borgmesteren ikke, at der er grund til at lave en ny vurdering af, om man skal betale pengene tilbage:

"Ikke hvis det indebærer, at vi skal erstatte faglært arbejdskraft med ufaglært arbejdskraft. Der er en grund til, at vi kræver at de ansatte i byggesagsbehandlingen har en uddannelse, og vi regner jo heller ikke på, hvad det vil koste at udskifte pædagogerne med pædagogmedhjælpere."

Spørgsmålet om, hvorvidt kommunen skal bruge 2,5 millioner kroner på at betale byggesagsgebyrerne tilbage, har tidligere været til behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Her var et flertal enige med borgmesteren, men Liberal Alliance krævede, at sagen blev sendt videre til Borgerrepræsentationen, hvor den skal behandles i dag. I mellemtiden har forvaltningen fremlagt sine beregninger.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR P4 København.)

For høje gebyrer i byggesager splitter politikere i København

For høje byggegebyrer og regninger for fortovsrengøring får konsekvenser

Bygherrer har betalt millioner for meget i gebyrer for byggesager

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også