For høje gebyrer i byggesager splitter politikere i København

Skal man have ombygget sin lejlighed eller opsat en altan, så kræver det en godkendelse og et byggesagsgebyr hos kommunen. Men i 8750 sager har Teknik- og Miljøforvaltningen i København taget overpris. I alt 7,4 millioner kroner blev der opkrævet for meget sidste år, viser kommunens eftersyn. Og spørgsmålet om, hvorvidt pengene skal betales tilbage, splitter politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, der har sendt sagen videre til Borgerrepræsentationen.
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager (EL) mener ikke, at pengene skal betales tilbage. Det vil nemlig koste 2,5 millioner kroner i administrativt arbejde.
"Man bliver nødt til at sætte en bagatelgrænse for, hvor mange penge kommunen skal bruge på at sende en masse mindre beløb tilbage. Det er jo også borgernes penge, der bliver brugt på sidde og finde dem, der har betalt for meget, og betale dem tilbage," siger hun til DR P4 København.
Men det er dybt urimeligt, at borgere og virksomheder ikke får penge tilbage, når kommunen har opkrævet for meget, mener Konservatives gruppeformand i København, Jacob Næsager.
"Når pengene er opkrævet med urette, skal de tilbage, uanset hvor meget det drejer sig om. For nogle familier kan 500 eller 700 kroner betyde meget," siger han til DR P4 København.
I størstedelen af sagerne er der blevet opkrævet 7-800 kroner for meget, men i nogle sager løber byggesagsgebyret op i 100.000 kroner, og her er der tale om langt større beløb.
Kommunens advokatfirma, Horten, har undersøgt, om kommunen juridisk er forpligtet til at betale pengene tilbage. Det er kommunen ikke, fordi det administrative arbejde, der er forbundet med det, vil være for stort, skriver advokatfirmaet i sin vurdering til forvaltningen.
Men Jacob Næsager forstår ikke, at det kan være så besværligt.
"Vi bruger digital betaling og bør nemt kunne sende pengene tilbage til de konti, byggesagsgebyrerne er betalt fra. Det er ikke raketvidenskab, og det kan umuligt koste 2,5 millioner kroner," siger han.
Også kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch stiller spørgsmålstegn ved kommunens vurdering af, hvor mange ressourcer det kræver Teknik- og Miljøforvaltningen at sende pengene retur. Forvaltningen kan ikke forsvare at bruge 2,5 millioner kroner på at betale 7,4 millioner kroner, siger han. Men at det virkelig skulle være så dyrt, undrer ham.
"Det lyder som en meget stor omkostning for at ekspedere de her sager. Det svarer til 5-6 medarbejdere, der arbejder fuld tid i et år. Alt omkring byggesager foregår elektronisk, og det eneste, man skal finde ud af, er, hvor stor en regning der er blevet sendt afsted, og så betale en procentdel tilbage."
Prisen på byggesagsgebyrer i København beregnes ud fra et skøn i starten af året over, hvor mange byggesager kommunen modtager. Sidste år lød timeprisen på 799 kroner, hvilket viste sig at være 88 kroner mere kommunens udgifter til sagsbehandlingen. Det svarer til en overpris på 11 procent, hvilket kommunens advokater kalder et 'forventet udsving'. Men ifølge professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet Bent Greve er det fejlskøn langt ud over, hvad man plejer at se i kommunerne.
"Normalt vil man sige, at et fejlskøn på 3-4 procent er rimeligt. Det her fejlskøn er meget stort, og det taler for, at dem som har betalt for meget, får deres penge tilbage," siger han til DR P4 København.
I sidste ende er det en politisk beslutning, om kommunen skal betale gebyrerne tilbage, understreger Bent Greve. Det skal politikerne tage stilling til, når sagen kommer til afstemning i Borgerrepræsentationen. Samtidig er forvaltningen blevet bedt om at komme med forslag til en model for, hvordan pengene kan betales tilbage.
(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR P4 København.)
Bygherrer har betalt millioner for meget i gebyrer for byggesager
Byggeri-direktør: Positivt København vil se gebyrer efter i sømmene