Antallet af nye store byggeprojekter har toppet

For første gang i flere år falder antallet af planlagte byggerier på over 50 mio. kr. Det er et kærkomment sundhedstegn i en branche, som er presset til det yderste, mener direktør i Bygherreforeningen, som samler alle indkøberne af byggeri i Danmark.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Trods høj aktivitet i byggebranchen har niveauet måske toppet efter en meget travl periode. Således falder antallet af planlagte byggerier, som påbegyndes inden for de kommende 12 måneder, især i København, ligesom der igangsættes færre store private byggerier.

Det oplyser Bygherreforeningen, der organiserer alle store igangsættere af byggeri i Danmark, på baggrund af data fra dataleverandøren Byggefakta.

Opgørelsen viser, at der det kommende år er planlagt 523 byggeprojekter med en samlet værdi på lige knap 81,5 mia. kr. Det er en tilbagegang på 8 pct. eller 7,6 mia. kr. i forhold til samme opgørelse fra februar.

"Opbremsningen vidner om fornuft blandt bygherrerne, som reagerer på signalerne fra markedet. Nogle bygherrer udskyder byggerier, fordi prisen er blevet for høj, eller at der ikke kan fås kvalificerede bydende," siger Henrik L. Bang, direktør for Bygherreforeningen, i en pressemeddelelse.

Hos Byggefakta bemærker adm. direktør Thomas Bejer-Andersen, at opbremsningen er bredt fordelt:

"Der er fortsat godt gang i byggeriet. Det går stærk, og 2018 ser ud til at blive endnu et rekordår. Men for første gang i en periode ser vi nu, at byggepipelinen for de store projekter med budget over 50 millioner kr. falder, når vi kigger et år frem. Branchen har længe kørt i et højt tempo, og med den nye pipeline ser det altså ud til, at der kommer en lille opbremsning på markedet, da flere større projekter begynder at blive udskudt," siger han i meddelelsen.

"Der er både tilbagegang i den private sektor, men også regionerne og kommunerne har færre af de helt store projekter, når vi kigger 12 måneder frem sammenlignet med den seneste pipeline", fortsætter han.

I Bygherreforeningen forventer man ikke, at opbremsningen bliver hård eller på anden måde dramatisk. Der er stadig stort boligefterslæb i de store byer. Desuden vil de bl.a. store hospitalsbyggerier fylde meget i en del år endnu, lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også