Flaskehalse bremser ingeniørers vækst

Selvom der er travlt i branchen, falder overskudsgraden generelt blandt ingeniørvirksomhederne. Mangel på ny, kvalificeret arbejdskraft er en af de største årsager, lyder det fra brancheforening.
Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører. | Foto: PR/FRI
Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører. | Foto: PR/FRI

De danske ingeniørvirksomheder kunne ikke holde indtjeningsniveauet i 2017 målt i forhold til 2016 og er i gennemsnit dykket med 0,6 pct. Årsagerne handler især om flaskehalsproblemer med arbejdskraft og kompetencer.

Det skriver Børsen på baggrund af tal fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI , der viser, at overskudsgraden på brancheplan er dykket fra 7,1 pct. til 6,6 pct. fra 2016 til 2017. Henrik Garver, adm. direktør i FRI, vurderer, at både store og små aktører er udfordret inden for rekruttering og fastholdelse.

"Der er en øget omkostning til oplæring af nye medarbejdere, og det betyder, at der bliver brugt flere timer på projekterne. Det resulterer i en lavere indtjening både på projektniveau og på virksomhedsniveau," siger Henrik Garver til Børsen.

For tre af de øvrige større aktører i branchen — Rambøll, Cowi og Niras — gælder nogle særlige forhold. Rambøll har haft nedskrivninger på et USA-lån, mens Cowi har følgevirkninger af en gammel sag fra Oman. Begge har trods lavere resultat før skat haft en stigende indtjening på driften. Niras' opkøb af Alectia spiller afgørende ind på koncernens nøgletal, hvor ekstraordinære fusionsomkostninger tynger.

Rambøll-direktør bliver FRI-formand

Cowi-boss smider en milliard efter opkøb

Ingeniørorganisation: Naturligt at vi æder arkitekter og ikke omvendt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også