Bygherrer kritiserer regeringens energiudspil

Regeringen glemmer potentialet i at energieffektivisere bygninger, lyder det fra Bygherreforeningens direktør, efter at regeringen torsdag har fremlagt sit energiudspil.
Foto: Ritzau Scanpix/Martin Bubandt
Foto: Ritzau Scanpix/Martin Bubandt

Regeringens energiudspil, der torsdag er fremlagt i Spejlsalen i Statsministeriet, mødes med undren fra Henrik Bang, der er direktør i Bygherreforeningen og desuden talsmand for initiativet Renovering på Dagsordenen.

Han mener, at regeingen overser bygningsmassens potentielle bidrag til at sænke energiforbruget via renoveringer.

"Regeringen har som ambition for fremtidens energipolitik, at den skal være omkostningseffektiv, og Energikommissionen pointerede utvetydigt, at en sådan omkostningseffektivitet sikres ved at energipolitikken hviler på tre ben; udbygning af vedvarende energi, elektrificering og energieffektiviseringer. I det lys er vi meget forundrede over, hvor lidt det tredje ben fylder i udspillet, både med hensyn til fokus og finansiering," siger Henrik Bang i en pressemeddelelse.

Han peger på, at en måned gammel analyse fra EA Energianalyse, der har påvist, at det vil være samfundsøkonomisk optimalt, at de nuværende besparelser og reduktioner i varmeforbruget i bygningsmassen mere end skal fordobles i forhold til niveauet de seneste 10 år.

"Det taler for, at vi som samfund bør foretage et regulært gearskifte, når der gælder energieffektiviseringen af den eksisterende bygningsmasse. Og det er vigtigt, at vi kommer i gang, inden det samfundsøkonomiske efterslæb bliver for svært at indhente," siger Henrik Bang.

"Der er derfor behov for at hæve ambitionerne og styrke besparelsesindsatsen. Det er vanskeligt at tro, at det vil ske af sig selv, når man helt fjerner de økonomiske incitamenter, der kunne hjælpe og ikke definerer vejledende mål, der kan sikre, at vi hjemtager de samfundsøkonomiske gevinster, der ligger i at effektivisere energiforbruget i bygningsmassen," lyder det videre.

Renovering på Dagsordenen er et branchefællesskab, der samarbejder om at skabe viden om energirenovering af bygninger. Udover Bygherreforeningen er også Akademisk Arkitektforening, Cowi, Dansk Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Ingeniørforeningen i Danmark, Konstruktørforeningen, MT Højgaard og NCC med i samarbejdet.

Intelligente bygninger giver bedre bundlinje

Ny rapport: Uforløst potentiale i at energirenovere ejendomme

Bendt Bendtsen spår sneboldeffekt med nye krav om energineutrale bygninger

Besværlig energirenovering kan lykkes gennem dialog 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også