EjendomsWatch

Dansk Byggeri: Bæredygtighed er ingen sællert

Efterspørgslen efter bæredygtigt byggeri er ganske lille, konkluderer undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Foto: PR

Det bliver ved snakken og omsættes ikke til konkret handling. Det er konklusionen fra Dansk Byggeri, når det gælder efterspørgslen efter bæredygtigt byggeri, som ikke mindst pensionskasser vægter højt, når de gennemfører investeringer.

Ifølge organisationen er håndværkere og entreprenører klar til at bygge bæredygtigt, men efterspørgslen udebliver.

Kun fire pct. af alle byggerier, der er i gang, er bæredygtige, viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Halvdelen af medlemsvirksomhederne oplever slet ikke nogen henvendelser fra deres kunder om bæredygtige løsninger, mens blot fem procent svarer, at næsten alle deres kunder efterlyser bæredygtigt byggeri.

"Det er godt, at virksomhederne er parate til at levere bæredygtige løsninger, men ærgerligt at kunderne tilsyneladende ikke har fået øjnene op for de mange fordele. Bæredygtigt byggeri vil skabe bedre boliger, og der er nye forretningsmuligheder i for eksempel at genbruge og bygge mere miljørigtigt," siger Thomas Uhd, branchedirektør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Seks ud af ti af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder satser på bæredygtigt byggeri, mens kun ni pct. slet ikke satser på det.

Hvor mange, der har medvirket i Dansk Byggeris undersøgelse, fremgår ikke.

En søgning i databasen over byggeprojekter, Byggefakta, bekræfter den ringe efterspørgsel efter bæredygtigt byggeri. Kun 210 ud af 5005 byggeprojekter, der er i gang, er bæredygtige. Databasen indeholder fakta om de fleste offentlige udbud og licitationer samt større private byggeprojekter.

En vis form for regulering er dog på vej. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er i øjeblikket i gang med at udarbejde en frivillig bæredygtighedsklasse til bygningsreglementet.

"Det er godt med ens rammer for branchen, som kan sætte skub i mere bæredygtigt byggeri. Kravene må bare ikke blive for komplicerede og gøre det sværere at bygge bæredygtigt," siger Thomas Uhd.

Entreprenørerne og håndværkerne peger i undersøgelsen på, at det både kan være bureaukratisk, dyrt og besværligt at bygge bæredygtigt. Den advarsel bør tages alvorligt, mener Dansk Byggeri.

Bygherrer dumper krav til bæredygtighed i bygningsreglementet

Bæredygtighed er en vigtig byggesten

Lintrup & Norgart uddanner mæglerstab: Vi tror på den bæredygtige udvikling

Bæredygtighedsstempel på vej til 30.000 kvm Amager-boliger 

Mere fra EjendomsWatch

Amerikansk investor køber Coop-butikker for 300 mio. kr.

11 supermarkeder på i alt 13.100 kvm har skiftet hænder i en sale & leaseback-aftale mellem Coop Danmark og amerikanske W.P. Carey. "Norden fortsætter med at være et nøglemarked for W.P. Carey," udtaler amerikanerne, der ser handlen som starten på et langsigtet partnerskab.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier