EjendomsWatch

Grøn koalition lurer på at spænde ben for milliardbyggeri i Ørestad

Udviklingen af område op til naturområdet Amager Fælled kan få flertal imod sig efter kommunalvalget senere på året. Det vil give et hul i kassen på 1,5 mia. kr., hvor pengene allerede er brugt på metrobyggeri.

Foto: PR

Hvis meningsmålinger op til kommunalvalget i november holder stik, kan planerne om at udvikle et stykke af Ørestad ud mod Amager Fælled risikere at blive bremset, skriver Berlingske. Både Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativt, som ifølge målinger ser ud til at få et godt første kommunalvalg i København, ønsker at droppe planerne af naturhensyn, og de fire partier kan ende med at danne et flertal i hovedstadens borgerrepræsentation.

By & Havn, der er ejet af Københavns Kommune og staten, ejer grundene i Ørestad, og penge fra salg af grunde skal fylde et hul i kassen. Pengene er nemlig allerede brugt til at finansiere Københavns Metro. Dermed udestår en regning i omegnen af 1,5 mia. kr., hvis By & Havn skal tage grunden af budgettet. De fire partier erkender udfordringen og byder ind med alternative løsninger.

"Der er flere muligheder. By & Havn kan finde pengene, staten, der er medejer, kan finde pengene, eller man kan fremrykke eller finde byggeretter andre steder, som By & Havn kan benytte. Økonomiforvaltningen på Rådhuset har ikke været kreativ nok med at finde alternativer. Den fastholder, at eneste mulighed er Ørestad Fælled Kvarter. Et grønt flertal vil kunne pålægge økonomiforvaltningen at gå mere kreativt til værks," siger Morten Kabell (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, til Berlingske.

Hos Socialdemokratiet forstår man godt københavneres trang til grønne områder, men gruppeformand Lars Weiss understreger også, at de penge, der skal komme ind på salget, er brugt. Ifølge ham har Københavns Kommune ikke tomme grunde, de kan smide ind i regnestykket, da stort set alle ledige grunde overgik til By & Havn, da man oprettede udviklingsselskabet. Samtidig er der ifølge Socialdemokratiet ikke mulighed for at betale gælden fra metrobyggeriet langsommere.

Hele Amager Fælled er på 318 hektar, mens det omdiskuterede byggeområde er på 40 hektar.

Amager Fælled-kritik preller af på S-politiker

Ørestad gør klar til 260.000 kvm boligbyggeri

Borgmester: Boligboom dræner kassen i Københavns Kommune

Mere fra EjendomsWatch

Krise tvinger ejendomsmæglere til at barbere i staben

Den finansielle uro har også ramt landets mæglere. Tiderne med fuld fart fremad er sat på hold – organisationerne skæres til, medarbejdere fyres, men enkelte ser det som en mulighed for at opsnappe de bedste kandidater. ”Medvinden skal nok komme tilbage,” siger Colliers-direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier