Fem entreprenører dyster om at bygge 30.000 kvm nyt museum

MT Højgaard og Aarsleff skal sammen med et konsortium af tre entreprenører byde på opgaven med at opføre et nyt naturhistorisk museum i hjertet af København. Udbudsform rummer exit-klausul.
Foto: PR-visualisering
Foto: PR-visualisering

Det bliver de to entreprenørfirmaer MT Højgaard og Aarsleff samt et konsortium af M.J. Eriksson, LM Byg og det nyligt genopstandne Pihl, der skal afgive bud på byggeriet af det kommende Statens Naturhistoriske Museum på ca. 30.000 kvm, der skal rejse sig, hvor Botanisk Have i København i dag ligger.

Det oplyser Bygningsstyrelsen efter en prækvalifikationsrunde.

"På basis af et udviklet projektforslag er projektet budt ud, så der efter modtagelse af tilbud bliver en forhandlingsrunde med de bydende entreprenører. Efter tildeling af kontrakten skal den vindende entreprenør sammen med totalrådgiver og bygherre deltage i en fase med projektoptimering og samprojektering, hvor der vil ske en verificering af prisen," skriver styrelsen, der også nævner, at der i forbindelse med samarbejdet er indført "en exit-klausul, der gør det muligt for både hovedentreprenør, rådgiver og bygherre at trække sig fra samarbejdet," som det udtrykkes.

Selve byggeriet, der både omfatter nybyggeri og ombygning af eksisterende bygninger til udstilling, forskning og undervisning, forventes at gå i gang i foråret 2018, så rammerne for det nye museum planmæssigt kan stå klar i 2021.

Museet er muliggjort af donationer fra Villum Fonden, Det Obelske Familiefond, Novo Nordisk Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Herudover bidrager Københavns Universitet og staten til finansieringen.

Statens Naturhistoriske Museum er dannet i 2004 ved en sammenlægning af de fire tidligere museer: Zoologisk Museum, Botanisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have.

Udformningen af Statens Naturhistoriske Museum tager udgangspunkt i Botanisk Haves landskab, og visionen er, at haven efter museets udbygning fremstår stærkere og mere helstøbt.

"Projektets idé er, at der i byens hjerte skabes et museum med samlingsbaseret forskning og formidling i verdensklasse inden for naturvidenskaben samtidig med, at hele området løftes, så både Botanisk Have og byen gives en stærkere karakter og identitet," skriver styrelsen.

Samarbejdet mellem bygherrer og rådgivere knager i fugerne

Bygningsstyrelsen går i dialog med entreprenører

To entreprenører vinder udbud for 2,9 mia. kr. i København

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også