Lavere aktivitet i udlandet koster på bundlinjen hos Per Aarsleff

Entreprenørkoncernen venter flad udvikling i driften i det kommende regnskabsår. Det netop afsluttede regnskabsår bød på flere nedskrivninger.
Foto: PR
Foto: PR
AF RITZAU FINANS

Der har været mindre at lave i udlandet for entreprenørkoncernen Per Aarsleff i 2015/16 i forhold til året før. Alle tre forretningsområder i koncernen har fremgang på det danske marked, mens der er problemer med at holde takten uden for de danske grænser.

Samlet kom Per Aarsleff ud af det forskudte regnskabsår med en omsætning på 10,4 mia. kr. mod 10,2 mia. kr. året før. Omsætningen i udlandet er faldet til 2,8 mia. kr. mod 3,1 mia. kr. i 2014/15, fremgår det af regnskabet. Resultatet af primær drift bakkede til 417,8 mio. kr. fra 487,1 mio. kr. i 2014/15. Endelig faldt resultatet før skat til 399,1 mio. kr. fra 454,8 mio. kr., og efter skat var der et plus på 304,2 mio. kr. mod 366,4 mio. kr. året før.

Ser man på de enkelte forretningsområder, så bidrog Anlæg & Byggeri med et resultat af den primære drift på 248 mio. mod 309 mio. i sidste regnskabsår. Rørteknik kom med 41 mio. kr. til EBIT mod 70 mio. kr. sidste regnskabsår, mens området Funderings resultat af primær drift steg til 129 mio. kr. fra 108 mio. i 2014/15.

Store tilbudskontrakter tærer

I løbet af året blev forventningerne til Anlæg & Byggeri nedjusteret fra et bidrag på EBIT på 4 pct. til 3,5 pct. Nedgangen skyldtes, at større tilbud enten var blevet udsat eller ikke er vundet i det forventede omfang.

"Anlæg & Byggeri er inde i en periode med større tilbudsomkostninger, fordi der arbejdes med ekstraordinært store tilbud med lange forberedelsesperioder," skriver Per Aarsleff i regnskabet.

I det nye regnskabsår ventes som helhed et cirka 5 pct. højere aktivitetsniveau sammenlignet med 2015/2016.

"Segmentet forventer en EBIT-margin på 3,5 pct. Den langsigtede forventning til omsætningsudviklingen vil følge konjunkturerne og markedsmulighederne. Den langsigtede forventning til EBIT-margin er 4,5 pct.," skriver koncernen.

Kapløb i Rørteknik

Omsætningen i Rørteknik faldt med 9 pct. til 1,4 mia. kr. Omsætningen i Danmark gik ellers frem med 12 pct. til 463 mio. kr., mens den faldt i udlandet med 17 pct. til 909 mio. kr.

"Rørtekniks udfordring er mere end nogensinde et kapløb om løbende effektiviseringer for at sikre konkurrencedygtighed i et marked med faldende marginer og hård konkurrence," skriver koncernen i regnskabet for 2015/16.

Mens der i Danmark var en højere aktivitet inden for ledningsfornyelse hos de kommunale forsyningsselskaber og bolig- og industrisegmenterne end forventet, så var resultatet for de østeuropæiske eksportprojekter inden for drikke- og spildevandsforsyning lavere end ventet.

"Det lave aktivitetsniveau skyldes den politiske situation i Ukraine og Rusland. Der er iværksat justeringer i kapaciteten som følge af de særdeles vanskelige markedsvilkår," fremgår det af regnskabet.

Mens resultatet i det tyske datterselskab samt i selskaberne i Sverige og Finland lever op til forventningerne og er i en positiv udvikling, så er selskaberne i Polen, Rusland, Ukraine og Litauen stærkt påvirkede af vanskelige markedsvilkår.

"Selskaberne i Polen, Rusland og Litauen er tabsgivende, og i Ukraine er aktiviteterne indstillet. Vi ser dog nu de første EU-finansierede udbud i de baltiske lande og i Polen," lyder det fra Per Aarsleff.

Positiv udvikling i Fundering

Forretningsområdet Fundering udvikler sig til gengæld positivt. Omsætningen steg i 2015/16 med 4 pct. til 1,7 miA. kr. — og i Danmark steg omsætningen med 13 pct. til 757 mio. kr, mens den faldt med 2 pct. til 943 mio. kr. i udlandet.

I divisionen var der to opjusteringer i året der gik fra et EBIT-niveau på 6 pct. af omsætningen til de 7,5 pct., som endte med at blive årets udkomme.

"Alle selskaber i Funderingssegmentet arbejder i stigende grad sammen om yderligere at effektivisere og standardisere segmentets centrale præfabrikerede pælesystem, som har en markedsledende position. Samtidig introduceres supplerende funderingsmetoder, som opfylder ønsker om komplette leverancer tilpasset de enkelte markeders behov. Produktionen på en nyetableret pælefabrik i Sydtyskland er nu igangsat. Herefter optræder Fundering som både funderingsentreprenør og som producent af betonpæle i Danmark, Sverige, England, Polen og Tyskland, skriver koncernen i regnskabet.

I det nye regnskabsår forventes et cirka 10 pct. højere aktivitetsniveau og en EBIT-margin på 6,5 pct.

Lille fremgang i sigte

Samlet venter Per Aarsleff et driftsresultat (EBIT) på 430 mio. kr. i regnskabsåret 2016/17, hvilket svarer til en lille fremgang.

"I det kommende regnskabsår forventer koncernen som helhed et aktivitetsniveau, som er cirka 5 pct. højere end aktivitetsniveauet i 2015/2016," skriver koncernen.

Tilspidset konkurrence saboterer entreprenørs vækstdrømme

Miljøgodkendelse forsinker Femern-forbindelse

Ny topchef på vej i Aarsleff-selskab 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også