EjendomsWatch

Mogens de Linde vil bringe historisk Arne Jacobsen-fabrik tilbage til fordums storhed

Med en trecifret millioninvestering har den aarhusianske ejendomsinvestor store planer med den tidligere Arne Jacobsen-tegnede Novo-fabrik i København. I et interview med EjendomsWatch glæder Mogens de Linde sig over den krævende opgave, der måske fik andre bejlere til at give op.

Foto: PR-visualisering

"En kærlig hånd".

Det er, hvad Mogens de Linde har tænkt sig at give den 86 år gamle industribygning på hjørnet ved Hillerødgade og Nordre Fasanvej i København – en bygning, som han over for EjendomsWatch erklærer sig "utrolig glad" for at have fået lov til at købe af Frederiksberg Kommune, og som han er villig til at bruge op mod 150 mio. kr. på at få til at ligne sig selv igen.

Der er da heller tale om en hvilken som helst nedslidt ejendom i grænselandet mellem Frederiksberg, Nørrebro og hovedstadens nordvestkvarter; bygningen er således tegnet og indrettet af Arne Jacobsen – et af landets største designikoner og fader til den danske funktionalisme – og repræsenterer starten på det, vi siden har lært at kende som erhvervseventyret Novo Nordisk og Novozymes.

"Det er en ejendom, der er utrolig stærkt bygget, men som mangler en kærlig hånd og har manglet det i mange år, men man kan ikke tage dens arkitektur, design og historie fra den, og det synes vi, er rigtig, rigtig skægt", siger Mogens de Linde, formand i byggeselskabet af samme navn, til EjendomsWatch.

Officielt overtager den aarhusianske familievirksomhed først "Jacobsens Hvide Fabrik", som industrikomplekset i Fuglebakken-kvarteret kaldes, til februar, og det er planen, at ejendommen med sin formstøbte beton og de buede former har genfundet fordums ære og værdighed engang i første halvdel af 2023.

Passer godt til porteføljen

Indtil videre har Mogens de Linde sammen med duoen Elgaard Architecture og Gjøde & Partnere brugt energien på forhandlinger med kommunen omkring design og arkitektur, og så må opgaven med at finde lejere vente til et senere tidspunkt.

"Det er en ejendom, der passer rigtig godt i vores portefølje, og jeg tror også, det er derfor, vi i sidste ende fik lov at købe den," siger han og understreger, at mange af de bygninger, selskabet administrerer, er væsentlig ældre end den tidligere Novo-fabrik, der i 2007 blev udpeget som ét af 25 nationale industriminder af Slots- og Kulturstyrelsen.

Ud over den åbenlyse historiske værdi forudser Mogens de Linde, at ejendommen vil tiltrække kommende lejere inden for kontor eller andet erhverv med sine store åbne og lyse lokaler med højt til loftet. Han lægger ikke skjul på, at restaureringen og udviklingen repræsenterer noget af en mundfuld, hvilket sandsynligvis holdt en del andre bejlere fra at byde på projektet.

"Efterhånden blev man klar over, at ejendommen er meget arbejdsintensiv, fordi hvis man køber sådan en ejendom, skal man lægge stor vægt på detaljer, både historiske, arkitektoniske og byggemæssige detaljer, som er rigtig skægge," siger han.

Bortset fra "en totalt forfejlet kritik" fra Politikens arkitekturredaktør, der ikke bryder sig om facadeåbningens samspil med den karakteristiske udvendige spindeltrappe beklædt med glas, er Mogens de Linde ikke stødt på modstand i forhold til ombygningsplanerne på den historiske adresse, der i folkemunde blev døbt "Sporvognen" på grund af det buede glasparti i stueetagen.

Tilføjer tagetage

Helt konkret vil samarbejdspartnerne med afsæt i kommunens ønsker om et mere levende byrum på Nordre Fasanvej åbne den lidt tilbagetrukne laboratoriebygning med spindeltrappen op ved hjælp af større vinduespartier og udgravning til kælderen. Desuden vil der blive lavet en atriumgård og tilføjet en tagetage.

Indvendigt vil man så vidt som muligt lade Arne Jacobsens fingeraftryk sidde i form af bl.a. håndtag, skilte, lamper og møbler. Det var da også her, at funkis-ikonet i 1952 fik til opgave at skabe en ny praktisk stol til kantinen på sjette sal, der dermed fik fornøjelsen af de første 200 eksemplarer af Myren. Og resten er historie.

"Man kan ikke tage dens arkitektur, design og historie fra den, og det synes vi, er rigtig, rigtig skægt", siger Mogens de Linde, formand i byggeselskabet af samme navn. | Foto: PR

Nye lejeaftaler løfter de Linde – melder klar til at udnytte dårligere tider 

Aarhusiansk ejendomsfamilie gør klar til at trimme porteføljen 

Mere fra EjendomsWatch

89-årig overdrager ejendomme i København til sine børn for knap 1 mia. kr.

Fem voksne børn har købt en boligportefølje i København med en værdi på over 1 mia. kr. Ifølge familiens administrator er det et generationsskifte, men det er ikke afgjort, om børnene selv skal drive virksomheden videre. Familiens advokat oplyser til EjendomsWatch, at salget er sket til lidt under offentlig vurdering.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Ny medejer af Fokus Asset Management, en mangeårig ejendomsadvokat, der går solo, og et sjællandsk gods, der fik ny ejer, var blandt ugens historier på EjendomsWatch, der også sørgede for, at Jeudan, CEJ, Jørn Tækker, Milton Huse, KPC, Acres, Kameo, C.W. Obel og Cosmo Ejendomme bidrog til den opsøgende journalistik, branchen fortjener.

Corona gav kæmpe tilbagegang for Parken

Omsætningen i Parken Sport & Entertainment svandt kraftigt ind i 2020, og efter skat kunne koncernen fremvise et minus 229,4 mio. kr. mod et plus på 52,3 mio. kr. i 2019.

Nedrivning af konkursramt nordmands kro må vente – køber annullerer byggeudbud

Boligorganisation annullerer entrepriseudbud på grunden, hvor sydsjællandske Mogenstrup Kro ligger, da tilbuddene ikke lever op til betingelserne for tilgængelighed. Dermed udskydes nedrivningen af den over 190 år gamle kro, der et halvt århundrede har været ejet af norske Asmund Haare, som for nylig gik konkurs med hotelkoncern.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier