EjendomsWatch

Togchef frygter at København vil marginalisere Stockholm

Chefen for de svenske statsbaner, SJ, mener, at den kommende Femern-forbindelse og dynamikken i hele Greater Copenhagen-samarbejdet truer med at efterlade Sveriges hovedstad marginaliseret. Der er brug for nye højhastighedsbaner, der kan tage konkurrencen op, lyder det.

"Hvis ikke vi handler, så risikerer vi en udvikling, hvor Sverige – og ikke mindst Stockholm – taber initiativet, hvor Skandinaviens hovedstad forskydes mod Greater Copenhagen," siger Christer Fritzon, adm. direktør i svenske SJ. | Foto: PR / Mats Lundqvist

København og hele vækstsamarbejdet på tværs af Øresund, Greater Copenhagen, er ved at udvikle sig til et så stærkt vækstcenter, at Sveriges hovedstad Stockholm skal passe på ikke at blive marginaliseret og lade andre områder vinde konkurrencen om at tiltrække virksomheder, hovedsæder og dygtige medarbejdere.

Det skriver Christer Fritzon, der er øverste chef i SJ – det svenske modstykke til DSB – i et debatindlæg i det svenske erhvervsavis Dagens Industri.

Især den planlagte åbning af Femern-forbindelsen om otte år "vil ændre spillepladen fuldstændig", mener han. Til den tid halveres rejsetiden fra Danmark til Hamburg.

"I over 150 år har togenes naturlige centrum været Stockholm. I 2028 er spørgsmålet om ikke ændrede rejsemønstre og logistiske fordele gør, at jernbanens knudepunkt flyttes sydpå, til eller nær Greater Copenhagen," skriver han.

Herfra vil det blot tage to en halv time til Hamburg, mens det stadig vil tage fire en halv time til Stockholm, påpeger han og argumenterer for massive investeringer i nye og hurtige jernbaneforbindelser, der også vil kunne tage konkurrencen op med en del af dem, der i dag tager flyet mellem København og Stockholm.

"Hvis ikke vi handler, så risikerer vi en udvikling, hvor Sverige – og ikke mindst Stockholm – taber initiativet, hvor Skandinaviens hovedstad forskydes mod Greater Copenhagen. I stedet for at blive centrum i en slagkraftig storregion reduceres Stockholms rolle i takt med, at den sydlige del af landet knyttes endnu mere til Greater Copenhagen," skriver Christer Fritzon, der siden 2012 har været øverste chef for SJ.

Greater Copenhagen består af Region Hovedstaden, Region Sjælland og kommunerne i disse foruden de svenske regioner Halland og Skåne samt kommunerne i disse. Ny formand er regionsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) efter en periode med Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Hele debatindlægget, der er skrevet på svensk, kan læses via dette link.

Rådgiver fremlægger vision for metro mellem København og Malmö

Byggesocietetet: Mipim skaffer investorer til Danmark – så husk at spytte i kassen

Frank Jensen skal være formand for Greater Copenhagen 

Mere fra EjendomsWatch

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Thylander på udsalg, to nye Nrep-fonde og en vigtig aftale for Deas var blandt nyhederne i ejendomsbranchen i den forløbne uge, der også bød på interview med MT Højgaard, Nordicom og DSB, mens Gefion Group mødte skarp kritik fra entreprenør.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier