Danske arkitekter skal tegne helt nyt bykvarter i Paris

Den danske arkitekt- og byplanlægningsvirksomhed SLA har vundet en opgave med et helt nyt bykvarter i det nordlige Paris.
Det nye kvarter får udsigt til den ikoniske Sacré-Coeur-kirke mod sydvest. | Foto: Visualisering: SLA / Biecher Architectes / Emerige / OGIC
Det nye kvarter får udsigt til den ikoniske Sacré-Coeur-kirke mod sydvest. | Foto: Visualisering: SLA / Biecher Architectes / Emerige / OGIC

Det tidligere jernbaneområde"Ordener-Poissonieers" i det 18. distrikt af Paris skal omdannes til et helt nyt bykvarter. Og det bliver danske SLA's arkitektur, der skal lægges til grund for kvarteret, hvor der blandt andet skal bygges 36.500 kvm boliger, fortæller SLA til EjendomsWatch.

Projektet har navnet Jardin Mécano, som på dansk betyder "Den Mekaniske Have".

Det 3,7 hektar store kvarter skal indeholde både kontorbygninger, teater, en folkeskole, madhaller, boliger og en offentlig park på én hektar.

"Vores projekt i Ordener-Poissonniers er en grøn og generøs gave til Paris. I omdannelsen af det gamle postindustrielle jernbaneområde har vi især fokuseret på de værdier og de kvaliteter, vi ønsker, at den nye byudvikling skal give tilbage til byen," siger Rasmus Astrup, partner i SLA, i en pressemeddelelse.

Udover den mere åbne del af kvarteret, skal der i alt også bygges 36.500 kvm boliger til ca. 1000 beboere. Det mere specifikke boligantal kommer i næste fase af projektet, fortæller SLA. 

Projektet vil stå færdigt i 2024, forventer man.

En grøn lunge

Planen er, at kvarteret skal være et "økosystem-bykvarter", hvilket betyder, at bygningerne skal være CO2-neutrale, og at det øvrige byrum skal være naturbaseret.

Det betyder også, skriver SLA i meddelelsen, at de åbne byrum vil fungere som "en grøn lunge" i det ellers tætbefolkede 18. distrikt i Paris.

De gamle jernbanespor skal genbruges, men bykvarteret kommer forsat til at ligge ud til Paris' jernbanespor. | Foto: SLA / Biecher Architectes / Emergie / OGIC
De gamle jernbanespor skal genbruges, men bykvarteret kommer forsat til at ligge ud til Paris' jernbanespor. | Foto: SLA / Biecher Architectes / Emergie / OGIC
 

Meningen er, at der skal tilføres systemer, sådan at regnvandet kan håndteres, og luften kan renses. Samtidig skal der solceller på bygningerne, og man skal kunne indhente vindenergi, så energiforbruget bliver minimalt.

Samtidig skal det industrielle fra jernbanen bibeholdes på den måde, at man genbruger materialer som f.eks. jernbanespor og -signaler.

"Ved at kombinere områdets stærke industrielle karakter med innovative naturbaserede designløsninger skaber vi en ny standard for natur i Paris, hvor biodiversitet, økosystemtjenester og postindustriel arv bliver udgangspunktet for udviklingen af Ordener-Poissonniers," siger Rasmus Aastrup.

Danske SLA har vundet opgaven i samarbejde med det franske arkitektfirma Biecher, der har bygget flere større ejendomme i Paris, og udvikleren Emerige, som er en af de større spillere på ejendomsmarkedet i Paris, samt Ogic, der slår sig op på bæredygtigt byggeri.

Projektet bliver det tredje i Paris for SLA, der også arbejder på et 5500 kvm grønt projekt i byen.

Tegnestuen SLA skal udvikle havne til brands på Sydsjælland

Dansk arkitektfirma tegner højhus i USA

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også