Ny Frederiksberg-borgmester siger nej til flere Blackstone-handler

Kommunens beslutning om at afblæse et salg af 15 ejendomme med omkring 700 lejemål er et klart signal om, at Frederiksberg skal være en by for alle, og ikke kun for folk der kører i sportsvogne og bor i huse med sortglaserede tagsten. Det siger nytiltrådt borgmester Simon Aggesen i et interview med EjendomsWatch.
Simon Aggesen (K) er ny borgmester på Frederiksberg. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Aggesen (K) er ny borgmester på Frederiksberg. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter to år lukkede Frederiksberg Kommune ned for salget af 15 boligejendomme.

Det skete 14. maj, da en helt enig kommunalbestyrelse tog ejendommene af markedet til stor lettelse for de omtrent 1200 beboere i de ca. 700 lejemål.

I spidsen for beslutningen stod Frederiksbergs nye borgmester Simon Aggesen (K) på bare 31 år.

Det var under hans forgænger, K-profilen Jørgen Glenthøj, at beslutningen om at sælge dem blev truffet. I de sidste to år har Simon Aggesen personligt fulgt sagen tæt. Det var efter at have snakket med de berørte borgere, at han traf sit valg som ny borgmester. Beboerne frygtede, at et salg ville betyde kraftige huslejestigninger, også hvis køber var en almen boligorganisation. De mente, at der var overhængende risiko for, at flere beboere ikke ville kunne være med på de huslejestigninger, der ville komme, og det fik den nye borgmester til at handle.

"Det har gjort, at vi har stoppet salget. Men det er også for at sende et klart signal om, at det er min holdning som borgmester for denne her by, at man skal kunne være udsat og bo her. Frederiksberg skal være en by for alle, og ikke kun for folk der kører i sportsvogne og bor i huse med sortglaserede tagsten," siger Simon Aggesen til EjendomsWatch i et interview om den afblæste bolighandel.

Det er ikke den eneste handel på Frederiksberg, som har fået meget negativ opmærksomhed blandt både borgere og medier den seneste tid. En handel til omkring en mia. kr. mellem den amerikanske kapitalforvalter Blackstone og Frederiksberg Boligfond er blevet heftigt diskuteret. Beboerne frygter, Blackstone vil lave en række mindre forbedringer og efterfølgende hive lejen voldsomt op.

Er det også udtryk for, at du har en politisk holdning om Blackstone som ejendomsinvestor på Frederiksberg?

"Min holdning er, at Frederiksberg skal være en by for alle, og det har jeg klart tilkendegivet lige siden, jeg trådte til som borgmester. Det har vi nogle værktøjer til at sørge for. Det ene værktøj er, at de ejendomme vi ejer, sælger vi ikke til Blackstone eller selskaber, der minder om dem. Det andet værktøj er, at vi som lokalpolitikere kan prøve at adressere nogle landspolitiske temaer, som gør det mindre attraktivt at investere kortsigtet i ejendomme i hovedstaden. Det tror jeg, der også er et behov for at kigge på, og det er også noget af det, jeg vil kigge på fremadrettet," svarer Simon Aggesen.

Der har de senere år været en kraftig vækst i antallet af udenlandske kapitalfonde, der opkøber danske ejendomme. Udviklingen har fået folketingspolitikernes opmærksomhed. Et bredt flertal i Folketinget blev i starten af året enige om, at der skulle nedsættes et ekspertudvalg, som helt specifikt skulle se nærmere på paragraf 5 stk. 2 i boligreguleringsloven. Reglen fastlægger, hvor meget en ejendomsinvestor må hæve lejen med i forbindelse med forbedringer og er blevet kaldt for et hul i lejeloven af blandt andre Lejernes LO og Enhedslisten. Ifølge dem åbner loven for, at selv mindre forbedringer kan åbne op for, at huslejen kan både fordobles og tredobles.

Der er nedsat det her ekspertråd, som skal kigge på, om boligloven skal ændres, hvad er din holdning til det?

"Jeg bakker op om, at man kigger på, hvilke redskaber der er for at adressere det her problem. Og der er boligreguleringslovens paragraf fem en af nøglerne. Det er jo den, der giver incitamentet og definerer huslejefastsættelsen. Så det er et naturligt redskab at kigge på," svarer borgmesteren.

Udover en bedre regulering for ejendomsmoderniseringer kan redskaber som krav om antallet af almene boliger og størrelsen på boligerne også tages i brug på Frederiksberg for at sikre en blandet by, tilføjer Simon Aggesen:

"Det er det, jeg er optaget af. Det er de redskaber, vi skal have i brug."

For tiden kan man dårligt tale om boligpolitik i byen uden også at nævne Frederiksbergs populære handelsgade Værnedamsvej, hvor den amerikanske ejendomsinvestor Angelo Gordon har købt en række historiske bygninger. Salget er endnu en af tidens helt store varme boligkartofler, men Simon Aggesen afviser at kommentere det:

"Jeg er inhabil i sagen, fordi jeg har udsigt til baggården fra min lejlighed," siger han og henviser til sin partifælle Nikolaj Bøgh, som ligeledes sidder i kommunalbestyrelsen.

Frederiksberg Kommune stopper storudsalg af 15 ejendomme

Ballade om Blackstone-renoveringer får minister på banen

Amerikansk investor rykker ind i Danmark med opkøb på Frederiksberg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også