Kritik af DSB-lovændring: Det er potentielt opgavetyveri

DSB kommer til at skulle konkurrere på ulige vilkår med i private i ejendomsmarkedet, når selskabet om en måned kan gå ind i markedet for kommerciel ejendomsudvikling, mener Dansk Erhverv, Ejendomdanmark og Cepos.
Det skriver Berlingske.
Udtalelserne kommer, efter Folketinget 19. marts vedtog en lovændring, der med effekt fra 1. maj giver DSB mulighed for selv at deltage i projektudviklingen, opførelsen og efterfølgende ejerskab af ejendomsprojekter.
DSB kan i fremtiden selv stå for udvikling af ejendomme
"Det ligner skjult statsstøtte, fordi staten i sidste ende hænger på den risiko, DSB tager. Og spørgsmålet er, om DSB er bedre til at drive virksomhed end andre. Hvis der skal være et overskud forbundet med det her, skal det være, fordi DSB har nogle evner, private investorer ikke har, eller også skal de tage en skjult risiko," siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, til avisen.
Hos Ejendomdanmark er man heller ikke fortaler for, at DSB nu skal være ejendomsudvikler, mens Jesper Højte Stenbæk, fagchef for transport og infrastruktur i Dansk Erhverv, over for Berlingske siger, at lovændringen bærer potentiale for såkaldt opgavetyveri. Altså at en offentlig virksomhed påtager sig opgaver, som private lige så godt kunne have haft.
Jes Transbøl, direktør i DSB Ejendomsudvikling og underdirektør i DSB Ejendomme, afviser, at der er tale om statsstøtte eller potentielt opgavetyveri, men mener, at private kan få gavn af den nye konstellation, da DSB planlægger at samarbejde med private om projekter, skriver Berlingske.
Brutalistisk godsterminal melder udsolgt — svensk investor er sulten efter mere