EjendomsWatch

Rapport: Statsstøttet nedrivning har ingen målbar effekt

Nedrivning af faldefærdige huse i små landsbyer har hverken haft effekt på boligpriser eller byggeaktivitet i de kommuner, der har gjort brug af den statslige pulje til landsbyfornyelse, viser ny rapport.

Statsstøttet nedrivning af faldefærdige huse i yderområder har ingen målbar effekt. | Foto: Colourbox.

Den statslige pulje til landsbyfornyelse skal sikre, at udvalgte kommuner kan istandsætte eller rive tomme ejendomme ned for at øge priserne på de omkringliggende ejendomme eller gøre området mere attraktivt for nybyggeri.

Puljen har dog ikke haft nogen målbar effekt på hverken priser eller byggeaktivitet, viser en ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

"I bedste fald er nedrivningerne af de nedslidte bygninger med til at holde de øvrige boliger i lokalområdet på markedet," siger Jesper Ole Jensen, seniorforkser fra Statens Byggeforskningsinstitut, i en pressemeddelelse.

Der er svage tegn på en mulig øget byggeaktivitet i lokalområder, hvor der er sket nedrivninger, men det er usikkert, om det skyldes, at de tomme, faldefærdige huse er blevet fjernet, fremgår det.

Der er også enkelte eksempler, hvor prisen på en ejendom er steget efter nedrivning af nedslidte nabohuse, men det hænger formentlig sammen med en generel stigning i boligpriserne.

I 2 ud af 35 kommuner, hvor undersøgelsen af set på handelspriserne i nærheden af nedrivningerne er der registreret en lille stigning i priserne på naboejendomme, hvor nedrivningen kan have haft en effekt, oplyser Statens Byggeforskningsinstitut.

"Langt de fleste af nedrivningerne sker i de mest udsatte områder, hvor boligerne i forvejen er billigst og sværest at sælge. Her kan enkelte nedrivninger ikke bremse den tilbagegang, som området i forvejen er ramt af," siger Jesper Ole Jensen i meddelelsen.

Statens Byggeforskningsinstitut har udført redegørelsen for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, der administerer den statslige pulje.

I 2018 var rammen for puljen 57,8 mio. kr. plus restmidler fra 2014 og 2015 på ca. 3,4 mio. kr. Der er i alt foretaget 2155 nedrivninger af beboelsesbygninger med støtte fra puljen fra 2013 til 2017.

Puljen giver mulighed for nedrivning eller istandsættelse af tomme ejendomme i landdistrikter og mindre byer med maks. 3000 indbyggere.

Yderområderne får flere tomme boliger 

Nedrivningsmillioner samler støv 

Ministerium tøver med at tage fat om udskældt klimapakke til boligforbedringer 

Regeringen vil ændre byfornyelsesloven 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier