Storstrømsbro-italienere fyret fra endnu et kæmpebyggeri

Italiens svar på Vejdirektoratet har smidt Storstrømsbro-firma med ejerandel på 0,01 pct. i det konsortium, der skal bygge, ud af endnu et byggeprojekt i Italien. Det er anden fyring på to måneder.
Visualisering af den kommende Storstrømsbro. | Foto: PR-visualisering
Visualisering af den kommende Storstrømsbro. | Foto: PR-visualisering
AF FAGBLADET 3F

For anden gang på to måneder fyrer ANAS, Italiens svar på Vejdirektoratet, et af firmaerne bag Storstrømsbroen fra en gigantisk byggekontrakt. Det skriver Fagbladet 3F.

Opsigelsen sker, efter firmaet Grandi Lavori Fincosit (GLF), som har vundet retten til at bygge Storstrømsbroen for 2,1 milliarder kroner, flere gange udsatte byggeriet af en 9 kilometer lang motorvej på øen Sardinien.

Samtidig efterlader GLF flere ubetalte regninger til underentreprenører og leverandører, oplyser ANAS i en pressemeddelelse.

"Kontrakten med Grandi Lavori Fincosit er blevet opsagt på grund af de seriøse forsinkelser, som firmaet har forårsaget på udførelsen af selve byggeriet, sammenlagt med problemer med manglende betaling til underentreprenører og leverandører på byggeprojektet," skriver ANAS.

"Vi fandt det nødvendigt at træffe dette valg (at fyre GLF fra projektet, red.) for at beskytte de lokale borgere og små entreprenører i området," står der i pressemeddelelsen.

Det er den anden kontrakt med det italienske vejvæsen, som GLF må se forsvinde.

For to måneder siden opsagde ANAS en milliardkontrakt med firmaet på den såkaldte Tenda-tunnel mellem Frankrig og Italien.

Det skete, efter flere politisager og store problemer med sikkerheden omkring byggeriet.

Storstrømsbroen skal bygges af tre forskellige italienske selskaber, som har vundet entreprisen på 2,1 milliarder kroner.

Men det er ikke første gang, at en af hovedentreprenørerne på Storstrømsbroen har store problemer med at betale sine underentreprenører.

En af de andre italienske brobyggere, Condotte, blev således smidt ud af en milliardkontrakt med det norske banevæsen, Bane NOR, i januar i år.

Det skete efter flere tilfælde af manglende betaling til underleverandører.

Et lokalt firma endte med at gå konkurs, efter Condotte undlod at betale en regning på en million norske kroner.

Netop frygten for, at mindre danske håndværksmestre skal gå konkurs, når italienerne skal bygge i Danmark, har tidligere fået den lokale LO-formand på Lolland til at råbe vagt i gevær.

"Det ville være en katastrofe for os, hvis en hovedentreprenør på Storstrømsbroen pludselig stoppede med at betale sine regninger. Det ville koste vores entreprenører livet," sagde formand for LO Lolland Jørgen Erik Kozak Nielsen til Fagbladet 3F.

Palle Bisgaard, der er næstformand for 3F Byggegruppen, har samme tanker i baghovedet.

"Med alle de afsløringer, der har været om de her italienske firmaers måde at arbejde på, så er vi naturligvis bekymrede for fremtiden på Storstrømsbroen. Det er jo ikke første gang, at vi ser italienske entreprenører efterlade ubetalte regninger," siger han.

Han nævner et milliarddyrt byggeri af et olieraffinaderi for Dong i Fredericia, hvor den italienske hovedentreprenør Solesi også efterlod en række regninger til underentreprenører bag sig.

"Der var et stilladsfirma, der var lige ved at lukke, som ikke fik en halv million. Det er små beløb i den store sammenhæng, men for det enkelte firma er det mange penge. I sidste ende kan det gå ud over vores medlemmer," siger Palle Bisgaard.

Han opfordrer Vejdirektoratet til at gøre alt, hvad de kan for at sikre byggeriet af Storstrømsbroen mod lignende problemer.

Fagbladet 3F har kontaktet Vejdirektoratet for en kommentar, men har ikke fået svar inden deadline.

Det er ikke kun firmaer, der laver forretninger med GLF, der ikke får deres penge.

I sidste uge gik entreprenørfirmaets egne ansatte i strejke i Rom, efter de ikke havde modtaget løn igennem en længere periode.

I det hele taget har GLF lige nu så store økonomiske problemer, at firmaets fremtid står hen i det uvisse.

For to uger siden oplyste det italienske Storstrømsbro-konsortium, at Grandi Lavori Fincosit muligvis er på vej til at blive smidt helt ud af kontrakten på Danmarks tredjestørste bro.

Lige nu er GLF’s andel af Storstrømsbro-kontrakten ifølge konsortiet nedskrevet til 0,01 procent.

Men det har i længere tid været meningen, at GLF skulle genopskrives til omkring en fjerdedel af kontraktens værdi, hvis de klarede sig igennem deres økonomiske problemer.

Fagbladet 3F har flere gange forhørt sig hos Storstrømsbro-konsortiets danske presseansvarlige for at afklare, om GLF rent faktisk er blevet droppet fra projektet eller ej.

Indtil videre er der dog ingen afklaring på GLF’s fremtid.

Fagbladet 3F har også været i kontakt med Grandi Lavori Fincosits italienske hovedkontor.

Herfra lyder meldingen, at GLF ikke ønsker at udtale sig i den nuværende situation, som de selv betegner som meget alvorlig.

Byggeriet af Storstrømsbroen er så småt ved at gå i gang. Hele broen skal efter planen stå færdig i 2023.

(Denne artikel er videreformidlet på vegne af Fagbladet 3F)

Storstrømsbroen: Italiensk brobygger mister milliardkontrakt

Endnu en italiensk entreprenør på Storstrømsbroen har økonomiske problemer

Italienere løber med dansk milliardbyggeri for næsen af MT Højgaard

Vejdirektoratet åbner vindue for klager over Storstrømsbroen

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også