Misforståelser koster byggerier milliarder

Byggerier udløser stridigheder for 2,2 mia. kr. Den udgift og mange flere kan undgås med bedre kommunikation mellem alle parter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF DANSK INDUSTRI

Misforståelser og dårlig kommunikation er dyre følgesvende ved større byggeprojekter.

Ifølge en ny analyse fra DI Byg kan der høstes betydelige gevinster ved at styrke samarbejdet mellem alle parter i en byggeproces. Københavns Lufthavne har sparet 4 pct. på den vis i den aktuelle udvidelse af lufthavnen, skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk

"Byggebranchen er jo på mange måder en 'tvistbranche', hvor man bruger meget tid og mange ressourcer på at diskutere uenigheder, om der f.eks. er fem eller fem og en halv meter herfra og dertil, om noget kan være der, om ledningerne lå, hvor de var vist på tegningerne osv.," fortæller Finn Bloch, der er programchef for lufthavnens byggeprojekt, der blandt andet skal udvide antallet af gates fra 74 til 124.

Københavns Lufthavne A/S har taget nye metoder i brug for at undgå fejl og misforståelser. Med hjælp fra digitale værktøjer, 3D-modeller, er det nu eksempelvis muligt at blive endnu mere præcis på placeringen af forskellige installationer. Alle involverede parter får derfor et bedre grundlag at arbejde ud fra. Det giver færre uenigheder og forsinkelser i byggeprojektet.

"Alt dette kunne ikke lade sig gøre for nogle år siden, fordi de digitale værktøjer ikke var gode nok, og mindst lige så vigtigt – branchen var heller ikke enige om, hvilke standarder der skulle benyttes. Men det begynder at hjælpe på det nu," fortæller Finn Bloch.

Alle parter får besparelser ud af det. Lufthavnen vurderer, at der kan spares 4 pct. af omkostningerne og måske endnu mere.

Kan øge produktivitet

Erfaringerne fra Københavns Lufthavne er i tråd med konklusionerne i den nye analyse, "Sammen om fremtidens byggeri" fra DI Byg. Analysen er baseret på interviews med repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde samt flere undersøgelser af, hvad byggebranchen og bygherrerne kan få ud af et styrket samarbejde.

Mediationsinstituttet vurderer, at byggeriets parter bruger 2,2 mia. kr. om året på konflikter, mens McKinsey Global Institute anslår, at byggeriet vil kunne øge produktiviteten med 8-9 pct. og reducere omkostningerne med 6-7 pct.

"Der er rigtig meget at hente alene ved at styrke samarbejdet og udnytte de digitale muligheder for at bringe kompetencer i spil. Udover at reducere omkostningerne medvirker et styrket samarbejde også til at forbedre det produkt, kunden får leveret. Det skyldes både, at flere kompetencer bliver bragt i spil, hvor det giver mening – og at dialog på tværs af faggrænserne bliver bedre," siger Elly Kjems Hove, som er branchedirektør i DI Byg.

Det er DI Bygs opfattelse, at branchen – lige fra arkitekterne til leverandører af materialer – vil være en del af forandringen.

"Omstillingen kommer til at koste nogle kræfter, for der er nogle indgroede tankesæt og rutiner, der skal ændres. Der er også rigtig mange virksomheder, der skal hente nye kompetencer ind. Men det er vores klare overbevisning – som analysen også viser – at det er en god forretning. Det kan godt være, at det koster ressourcer i begyndelsen, men på sigt sparer man på ikke at skulle bruge voldgiften og diskutere med sine samarbejdspartnere," siger Elly Kjems Hove til DIBusiness.dk

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Dansk Industri.)

FB Gruppen halverer omsætning efter rekordår — men ordrebogen boomer

Milliongevinst er i fare efter ny forsinkelse af hospitalsbyggeri

KPC vinder OPP-projekt til Banedanmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også