EjendomsWatch

Sjælsø afsætter seniorboliger med fransk islæt som varmt brød

13 sjællandske kommuner er interesserede i Sjælsø Managements nye seniorboligkoncept Bovieran. Interessen er overvældende, og direktøren forventer, at man vil begynde at bygge ultimo 2018. Jylland og Fyn har også spurgt, men har fået midlertidigt nej.

Foto: PR

I 2017 gik projektudvikleren Sjælsø Management sammen med sin medejer, det svenske ejendomsselskab Balder, om at udrulle et nyt seniorboligkoncept, Bovieran, til de danske kommuner.

Igennem det fælles selskab Bovieran Danmark gik parterne målrettet efter de sjællandske kommuner. Knap fire måneder senere er det en ovenud tilfreds direktør, EjendomsWatch fanger til en snak om satsningen.

"Det er gået mere end tilfredsstillende. Vi havde egentlig kun lovet os selv, at vi ville lave en opfølgning på de kommuner, som ikke vendte tilbage på vores henvendelse, men vi kan simpelthen ikke håndtere flere lige nu," siger Lars Jacobsen, som er adm. direktør i Bovieran Danmark og til daglig projektudviklingsdirektør i Sjælsø Management.

Til gengæld satser vi på, at vi skal have bygget 20-30 projekter over de næste 5-8 år

Lars Jacobsen, direktør, Bovieran

Kun én kommune har sagt direkte nej til henvendelsen, mens der er nogle få kommuner, som ikke har reageret endnu.

"Der er nu 13 kommuner, som vi er i kontakt med, og vi er i forhandlinger om at købe tre grunde. At vi er i kontakt med en kommune betyder, kommunen er interesseret og indstillet på at tilpasse lokalplanen til et Bovieran-projekt," siger Lars Jacobsen, som tilføjer, at man har haft kontakt til ca. 42 kommuner på Sjælland og i hovedstadsområdet.

Han kan ikke sætte navn på de tre kommuner, man er i forhandlinger med af hensyn til den politiske proces. Nogle af grundene er privat ejet, mens andre er offentligt ejet. Fælles er dog, at lokalplanerne ofte skal tilpasses, før byggeriet kan gå i gang. Noget af det, parterne taler om, er forskellige bindinger, og om der for eksempel skal være parkeringspladser og lignende.

Det gennemgående princip er egne lejligheder på 79-105 kvm i tilknytning til en overdækket vinterhave, hvor temperaturen aldrig kommer under 10 grader.

Om konceptet kommer ud i alle kommuner kan han ikke sige endnu, da hvert enkelt projekt skal vurderes af de enkelte kommuner, men direktøren er optimistisk i forhold til de tre forhandlinger:

"Sikker kan man aldrig være, men vi føler, vi er ret langt. Præcis med de tre grunde er vi så langt, det nok skal kunne lade sig gøre. Vi tror på, at vi ultimo i år vil kunne bygge det første byggeri."

Jylland og Fyn har fået nej

Der er flere kommuner, som har henvendt sig af sig selv – blandt andet er der kommet forespørgsler fra både Jylland og Fyn. Det kommer dog ikke til at ske i første omgang, siger Lars Jacobsen:

"Vi har bevidst valgt Jylland og Fyn fra til at starte med, fordi vi ikke vil gabe over for meget."

Bovieran-konceptet er opfundet i Sverige af den svenske partner og medejer Balder. Der er ændret en smule på den danske version, men ikke meget. Det er blandt andet derfor, at man fra ledelsens side har valgt at sige nej tak til henvendelserne fra det fynske og jyske – man vil følge den svenske model:

"Kigger man på den historiske udvikling for Bovieran i Sverige, så startede de med Göteborg og gik ned langs kysten. Derefter gik de ind i Stockholm – man er blevet der, hvor man har sin base, og vores base er på Sjælland."

Det er ligeledes den svenske erfaring, som er årsagen til, at Bovieran går efter at opføre boligerne i byer større end 15.000 indbyggere.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Kortet viser, hvor i Sverige der enten er åbnet Bovieran-boliger, ved at blive opført nogle eller der er nogle under planlægning. Grøn: Nuværende byggerier. Gul: Kommende byggerier. Rød: Færdigbyggede boliger.
Kortet viser, hvor i Sverige der enten er åbnet Bovieran-boliger, ved at blive opført nogle eller der er nogle under planlægning. Grøn: Nuværende byggerier. Gul: Kommende byggerier. Rød: Færdigbyggede boliger.
 

Fremtiden ser lys ud

Ser man ældreboligerne i forhold til den samlede portefølje hos Sjælsø Management, som dækker over flere større ejendomsprojekter i København, udgør de en mindre del. Med et Bovieran-projekt opføres der kun 50 boliger, mens Sjælsø Management på mange af sine projekter for andre kunder udvikler 200-450 boliger af gangen.

"Til gengæld satser vi på, at vi skal have bygget 20-30 projekter over de næste fem-otte år. Vi kan måske bygge et projekt i kvartalet," siger Lars Jacobsen.

Selvom det skulle gå hen og blive en vigtig del af Sjælsø Managements forretning på sigt, spår han, det ikke kommer til at fylde mere end 15-25 pct. af den samlede forretning.

Sjælsø Management er en genetablering af Sjælsø Gruppen, som gik konkurs i 2013, men som blev genetableret samme år og hvor første del af navnet var så indarbejdet i branchen, at det gav mening at beholde det.

Det seneste regnskab, som er fra 2016, viser, at årets resultat landede på 25,3 mio. kr. efter skat, mens egenkapitalen steg fra 28 mio. kr. i 2015 til 43 mio. kr. i 2016. Egenkapitalens forrentning var ifølge regnskabsdatabasen Biq på 59 pct. og solvensgraden på 57 pct.

Sjælsø og Balder lancerer nyt koncept for seniorboliger

Topchefen fra Sjælsø er klar til nye sats efter konkurs

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Som en god illustration af tidernes ugunst har Roof Management afværget en truende konkurs. Spørgsmålet er, hvordan sundhedstilstanden hos andre udbydere af ejendomsprojekter ser ud. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier