Aarsleff-topchef: Omtanke og påpasselighed skal sikre fremgang i 2017/18

(Opdateret kl. 16 med yderligere kommentarer.)
Aarsleff venter i 2017/18 en vækst i omsætningen på omtrent 5 pct. sammenlignet med afsluttede 2016/17, mens driftsresultatet før renter og skat (EBIT) skal løftes til 450 mio. kr.
Det er en pæn fremgang fra de 380 mio. kr., der kom i land på den konto i 2016/17, og det er endda også højere end de oprindeligt udmeldte forventninger til det afsluttede regnskabsår, der lød på 430 mio. kr. i driftsoverskud. Det var forventninger, som Aarsleff senere måtte nedjustere til 375 mio. kr. grundet visse tabsgivende enkeltprojekter.
Og for at komme i mål med en fremgang på godt 18 pct. på driften skal der både omtanke og effektiviseringer til.
"Det skal blandt andet nås ved, at vi dels ikke regner med at have tabsgivende projekter i det nye år, som vi havde i det gamle, og dels skal vi arbejde positivt med de forretningsområder, der har givet os lidt problemer," siger Ebbe Malte Iversen, der er adm. direktør hos Aarsleff, til Ritzau Finans.
Han henviser med den sidste kommentar til datterselskaberne Wicotec Kirkebjerg og Hansson & Knudsen, der var en del af forklaringen på nedskrivningerne i 2016/17 og de lidt lavere resultater end oprindeligt ventet.
"De skal rette sig op, og så skal vi langsomt have lavet nogle af de af de langstrakte forhandlingsforløb, vi har på store kontrakter, om til konkrete kontrakter."
"Nogle af de kontrakter, vi har fået, går desuden i gang og bidrager til indtjeningen. Det er blandt andet Hanstholm Havn og Rønne Havn," siger Ebbe Malte Iversen.
Skal passe på som en smed
Og det kræver en masse påpasselighed og omtanke, hvis Per Aarsleff skal undgå at ende med projekter, der bliver tabsgivende igen i 2017/18.
"Vi skal gøre det ved at passe på som en smed. Vi skal være gode til at selektere og gennemføre projekterne med gode projektorganisationer. Det ligger meget på projektorganisationer. Det er den helt afgørende faktor her. Det er også noget af det, vi vil arbejde med i Wicotec Kirkebjerg," siger Ebbe Malte Iversen.
De potentielt større kontrakter, der fortsat er i forhandlingsfasen hos Per Aarsleff, tæller blandt andet udvikling af området ved Postnords bygninger ved Hovedbanegården i København og Naturhistorisk Museeum i København.
"Det er især i København, hvor vi er godt i gang med store byggerier. Vi har afleveret et større byggeri til Mærsk sidste år, vi er i gang med det nye hovedkvarter til Carlsberg, vi har et par større projekter i lufthavnen, vi er på Bispebjerg Hospital og i Rødovre Centrum og bygger et højhus inde ved Nørrebro Station på 30 etager," fortsætter han.
"Accceptabelt" resultat
Derfor er strategien nu så langt fremme i København, at Aarsleff også begynder at kigge efter lignende muligheder i Jylland.
"Vi er længere fremme, end vi er i Jylland, hvor vi har gennemført nogle mindre projekter og arbejder på at kunne indgå i nogle større projekter," siger Ebbe Malte Iversen.
Han påpeger, at resultaterne i 2016/17 trods alt også har været godkendte, selv om der undervejs har været modvind på cykelstien.
Det betyder, at selskabet også er klar til at gribe nogle af de mange bolde, der umiddelbart er i luften lige nu.
"Vi har trods alt landet et acceptabelt resultat omstændighederne taget i betragtning. Det har ikke svækket vores evne til at løse de problemer eller udfordringer, som vi har haft. Og det svækker heller ikke muligheden for at udnytte de ret betydelige muligheder, vi ser i markedet," siger Ebbe Malte Iversen.
I 2016/17 hentede Per Aarsleff en omsætning på 11.188 mio. kr. mod 10.419 mio. kr. i 2015/16, mens driftsresultatet (EBIT) faldt til 380,5 mio. kr. fra 415,8 mio. kr.
På bundlinjen fik selskabet et nettooverskud på 268,9 mio. kr. mod et plus på 304,2 mio. kr. året før.
Aarsleff venter 5 pct. vækst i indeværende regnskabsår