Industrien efterspørger nybyggeri

Flere landsdele mangler tidssvarende industriejendomme, og nye tal viser, at tomgangen er den laveste i otte år.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Tomgangen i de danske fabrikshaller og lagerbygninger er med 2,5 pct. på det laveste niveau i otte år. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk, der er en portal for erhvervslokaler.

I 2007-08 stod kun knap 1,5 pct. af lager- og industriejendommene tomme, men med finanskrisens ankomst blev tomgangen næsten tredoblet på få år. Siden 2012 er der dog igen kommet liv i industriejendommene.

"Tallene afspejler, at der igen er gang i industrien: Produktionen er tilbage på niveauet før finanskrisen, og de seneste tre år har virksomhederne ansat 14.000 ekstra. Øget produktion og flere ansatte får mange virksomheder til at lede efter nye og større lokaler. Beskæftigelsen er dog stadig 70.000 under niveauet i 2008, og derfor ser vi fortsat flere tomme industribygninger end før finanskrisen. Alligevel er der brug for nybyggeri flere steder, blandt andet fordi der kun er få velbeliggende ledige lokaler tilbage, tæt på god infrastruktur," siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Tomgangen er lavest i Nordjylland og Vest- og Sydsjælland med henholdsvis 1,6 pct. og 1,7 pct. Københavns omegn ligger med 3 pct. højere end landsgennemsnittet, men har til gengæld oplevet et fald på hele 40 pct. af de tomme bygninger.

"Der er fremgang i alle landsdele. Både det seneste kvartal og det seneste år er udbuddet faldet mest i Storkøbenhavn, men Region Sjælland og Nordjylland har færrest ledige ejendomme tilbage, hvilket nok er overraskende for de fleste. Vi har et efterslæb, fordi en stor del af bygningsmassen er fra 1960’erne og 1970’erne. Dagens virksomheder har behov for moderne og effektive bygninger med stor loftshøjde, med læsseramper og med god udvendig plads til for eksempel modulvogntog. Mange steder er der brug for nybyggeri, og Københavns omegn har den særlige udfordring, at der ikke er særlig meget ledig jord, så dér er det nok nødvendigt at rive ældre bygninger ned og bygge nyt igen," siger Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver med ansvar for logistik i mæglerhuset Newsec Egeskov & Lindquist, i meddelelsen.

Amerikansk ejendomsinvestor gør klar til indtog i Danmark 

Deutsche finder logistikinvesteringer i Danmark attraktive

Aalborg mangler moderne industribygninger

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også