Boom i nye hoteller efter rekordår for branchen

Der er masser af nye hoteller på vej i Danmark. På få år vil der blive bygget 6000 nye værelser, men branchen frygter ikke overkapacitet.
Tivoli Hotel & Congress Center, som er ejet af Arp-Hansen Hotel Group. | Foto: Christian Lindgren/Polfoto
Tivoli Hotel & Congress Center, som er ejet af Arp-Hansen Hotel Group. | Foto: Christian Lindgren/Polfoto
AF FINANS

Masser af nye hoteller er på vej i Danmark. Hotelbranchens succes har tiltrukket nye investorer, og indenfor for få år vil der være bygget 6000 ekstra værelser herhjemme. Det er markant flere end i de foregående år. Det skriver Finans.

Aktiviteten er størst i København, hvor der alene næste år åbnes seks-syv nye hoteller og gennemføres en række udvidelser, så turister og forretningsfolk får mere end 1700 nye værelser til rådighed. I hele landet ventes kapaciteten at stige med 13 pct. frem mod 2020.

Det viser en opgørelse foretaget af Horesta, som er hotellernes og restauranternes brancheforening. Den markante forøgelse af kapaciteten bekymrer ikke organisationen, der mener, at markedet kan bære de mange ekstra værelser.

"Det er rigtigt godt, at der er nye hoteller på vej. Forudsætningen for fortsat vækst er, at der er ledig kapacitet," siger Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta, til Finans.

Plads til nye hoteller

Hun fremhæver, at hotellerne i de seneste tre år har sat nye rekorder i belægningen, som aldrig har været højere.

"Efterspørgslen er høj, og der har været perioder i løbet af 2016, hvor hotellerne har haft udsolgt. Ved spidsbelastning har der manglet værelser, så der er plads til nye hotelprojekter," siger Katia Østergaard.

De historiske erfaringer viser imidlertid, at det kan være svært at ramme balancen mellem udbud og efterspørgsel. Da hotelmarkedet i Danmark senest toppede i 2006 og 2007 blev der planlagt en række nye hoteller, fordi markedet var brandvarmt.

Da hotellerne stod færdige og åbnede dørene i 2009, 2010 og 2011, havde finanskrisen fuldstændig ændret vilkårene. Turismen faldt, fordi forbrugerne holdt på pengene, og erhvervslivet skar ned på møder, kongresser og rejseaktiviteten.

Konsekvensen var masser af ledige værelser og lave priser. Ifølge Dansk Brancheanalyse havde de 200 største danske hoteller i årene fra 2009 til 2013 et samlet underskud på 1,7 mia. kr.

Horesta frygter dog ikke, at det samme vil ske denne gang.

"Alt tyder på, at rejselysten fortsat vil stige. Københavns Lufthavn udvider i de kommende år, og lavprisselskaberne har masser af nye fly på vej. Vi ser også en vækst i erhvervsturismen, og 2016 var det største kongresår i Danmark nogensinde," siger Katia Østergaard.

Højere priser

Især i de seneste to år er der sket en vending for hotellerne. I 2015 steg antallet af overnatninger i Danmark med 8,2 pct., og fremgangen er fortsat i 2016. Hotellerne er fyldte som aldrig tidligere, og det afspejler sig i priserne, som ligger på et markant højere niveau. Kombinationen af flere gæster og højere priser sikrer en rekordhøj indtjening.

Beregninger fra Dansk Brancheanalyse viser, at hotellerne i 2015 havde et overskud på 1 mia. kr., og det var en fordobling i forhold til året før.

Udviklingen vil fortsætte i 2016, da gæsterne er strømmet til.

"Lønsomheden har aldrig været større. Resultaterne er højere end i de bedste år før finanskrisen," konstaterede Ole Egholm, direktør i Dansk Brancheanalyse, da regnskabstallene var analyseret.

Arp-Hansen går forrest

Arp-Hansen Hotel Group er i front, når det gælder udvidelser i 2017. Selskabet driver i forvejen 11 hoteller i København, hvor markedsandelen er på 22 pct.

Virksomheden har imidlertid appetit på mere, og i maj åbner Steelhouse Hotel, som bliver koncernens første hostel med 250 værelser. Desuden bygger Arp-Hansen Hotel Hotel Group et Wakeup lavprishotel med 315 værelser i Aarhus, der tager imod de første gæster i april.

"Selvom der netop nu er en del hotelprojekter, er der ikke tegn på overkapacitet. Hotellerne i hovedstaden har i år haft en belægning på 77 pct., og det er højt. Derfor tror jeg sagtens, at markedet kan kapere de ekstra værelser," siger Dorte Krak, adm. direktør i Arp-Hansen Hotel Group.

Koncernen er derfor også på udkig efter flere hoteller.

"Der er fortsat muligheder for nye projekter i København," siger Dorte Krak.

Hun fremhæver, at det er en bred vifte af nye hoteller lige fra hostel til femstjernet luksus, som er på vej.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Finans.)

Én hotelkæde har en femtedel af branchens overskud

Familieejet hotelkæde er kommet i milliardklubben

Hostels kan blive god forretning i København

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også