EjendomsWatch

Laveste tomgang i over 10 år sender lejepriserne i vejret for industribygninger

Tomgangen fortsætter med at falde for lager- og produktionsbygninger. Det betyder, at lejeniveauerne stiger, mens flere landsdele har mangel på erhvervslokaler, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Ifølge landsdækkende erhvervsmægler ser vi samtidig ny tendens.

Siemens rykkede i efteråret ud af Mærsks gamle containerfabrik ved Tinglev i Sønderjylland. Fra januar overtages det meste af bygningerne af en dansk virksomhed. | Foto: PR.

Andelen af tomme fabrikshaller, lagerbygninger og logistikejendomme er på sit laveste i over 10 år og fortsætter med at falde i takt med den stigende beskæftigelse og fremgang for erhvervslivet, viser tal fra Ejendomstorvet.dk, der er landets største portal for erhvervslokaler og er ejet af landets ejendomsmæglere.

"Udbuddet af industrilokaler bliver ved med at falde og er nu nede på 1,9 pct. Vi skal tilbage til midten af 2008 for at finde lavere tal," siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og formand for Erhvervsudvalget, i en pressemeddelelse.

Det begrænsede udbud betyder sammen med en stor efterspørgsel ifølge Mikael Hartmann, at lejepriserne stiger. På landsplan ligger lejeniveauerne på lokaler udbudt via Ejendomstorvet.dk 12 pct. højere end for et år siden og næsten 27 pct. højere end for fem år siden. Udbuddet af ledige industrilokaler er lavest i Nordjylland med 1,3 pct. efterfulgt af Fyn og Vest- og Sydsjælland med 1,8 pct.

Den hidtil laveste tomgang for lager- og produktionsbygninger registrerede man i 2007, før finanskrisen satte ind, hvor tallet på landsplan var 1,3 pct. Det blev dog tredoblet på tre år, og selv om tallene er faldet næsten uafbrudt siden 2012, bliver det svært at komme meget længere ned, vurderer erhvervsmægler.

"På kort sigt kan udbuddet godt falde lidt mere, men det bliver svært at komme under 1,5 pct. på landsplan. Nogle af de lokaler, som er tilbage, ligger for eksempel langt fra motorveje og kan blive svære at afsætte. Men vi kan registrere meget stor efterspørgsel omkring Aarhus, Aalborg, København og Trekantområdet, og som ny tendens ser vi stor interesse for placeringer syd for Kolding langs motorvejene, så Trekantområdet nærmest vokser mod syd," udtaler Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv. 

I øjeblikket er der udbudt lidt over 1700 lejemål og industriejendomme til salg på Ejendomstorvet.dk.

Nye tal: Laveste tomgang for industrilokaler i 10 år

Nordjylland er støvsuget for ledige kontorlokaler 

Ejendomstorvet.dk: Tomgangen rasler ned for industriejendomme 

Mere fra EjendomsWatch

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier