Boligmarkedet i fremgang uden for byerne

Der er færre huse til salg og kortere udbudstider uden for de store byer i Danmark, viser nye tal fra Finans Danmark. Det skyldes ifølge organisationen blandt andet, at flere flytter væk fra byerne i jagten på billigere kvadratmeter.
Luftfoto af Nykøbing Falster. | Foto: Colourbox.
Luftfoto af Nykøbing Falster. | Foto: Colourbox.

I alle landsdele uden for København står husene næsten tre uger kortere tid til salg end for et år siden. Samtidig er udbuddet af huse uden for hovedstaden i gennemsnit blevet lidt lavere.

Det viser nye tal fra Finans Danmark, der er en interesseorganisation for banker og realkredit i Danmark.

Tidligere var det København og Frederiksberg, der førte an med faldende udbud af boliger og kortere liggetider, men sådan er det ifølge Finans Danmark ikke længere.

"Udviklingen hænger blandt andet sammen med, at mange boligejere vælger at flytte til byernes omkringliggende kommuner, hvor kvadratmeterne er billigere. Boligpriserne er de seneste to år steget meget i landets største byer, og det er derfor naturligt, at mange på udkig efter bolig begynder at kigge efter alternativer uden for byen. På Sjælland er denne udvikling særlig tydelig, og flere flytter nu også til land- og yderkommunerne," udtaler Peter Jayaswal, direktør for realkredit- og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

For fem år siden var det kun en ud af ti land- og yderkommuner, der havde flere tilflyttere end fraflyttere, men nu gælder det for fire ud af ti landdistriktskommuner. Der er specielt sket en fremgang i Syd- og Vestsjælland, omkring Odense og Aalborg og på de danske øer, lyder det fra finanssektorens talerør.

Højere priser på ejerlejligheder

Ser man på ejerlejligheder, viser tallene, at udbuddet af ejerlejligheder i København og på Frederiksberg er næsten 40 procent højere end for et år siden. I Aarhus og Aalborg er udbuddet også steget kraftigt.

Udbudspriserne er også steget, men på det seneste er den udvikling ifølge Finans Danmark bremset op. Samlet set er udbudspriserne på ejerlejligheder 4,1 procent højere end for et år siden. I Københavns Kommune er stigningen 4,5 procent.

"Priserne er steget i for eksempel København de seneste år, og kombineret med strammere låneregler har det bidraget til, at færre kan købe hus eller lejlighed i de dyre områder. Det kan have været med til at dæmpe prisudviklingen på ejerlejlighederne," siger Peter Jayaswal.

Salget af ejerlejligheder bremser op

Nye ejerlejligheder skræmmer køberne væk og må lejes ud  

Ny liste: Ti investorer har stået for næsten halvdelen af danske ejendomshandler i år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også