EjendomsWatch

Københavns kontormarked opsuger statens udflytninger

Udflytning af statsjob synes godt timet. København har ikke haft så få udbudte kontorlokaler i næsten ni år, viser tal fra Ejendomstorvet.

Selvom staten gennem to år har flyttet hovedparten af de planlagte statslige job til provinsen, har hovedstaden i dag markant færre udbudte kontorkvadratmeter end i 2015, hvor udflytningen startede. Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler.

På to år har staten flyttet hovedparten af de varslede 3900 statsjob fra hovedstaden til provinsen.

"Vores tal tyder på, at udflytningen er blevet iværksat i en periode, hvor markedet i kraft af opsvinget rigeligt har kunnet opsuge de kontorer, som staten forlod – og mere til. Da udflytningen gik i gang i slutningen af 2015, var 7,5 pct. af kontorarealerne i København udbudt, og det er nu faldet til 5,7 pct. Det svarer til, at der er kommet liv og aktivitet på ca. 100.000 kontorkvadratmeter i hovedstaden," siger Simon Birch Skou, adm. direktør for Ejendomtorvet, i en pressemeddelelse.

Erhvervsmæglere forventede, at statens planer om at udflytte 3900 job ville gøre op imod 80.000 kvm kontorer overflødige i hovedstaden. Planen om at flytte statsjob til provinsen blev lanceret af den daværende Venstre-regering efter folketingsvalget i juni 2015. I oktober i år lød en foreløbig status, at 2546 statslige arbejdspladser var flyttet. Samtidig bebudede den nuværende VLAK-regering en plan om at flytte yderligere "flere tusinde" offentlige job til provinsen.

"Opsvinget er i den grad kommet til København, som har fået godt 3 pct. flere job eller små 15.000 ekstra arbejdspladser, siden udflytningen af de statslige job blev annonceret. Mange af de nye job er på kontor, og det har skabt efterspørgsel på flere kvadratmeter. Dertil kommer de senere års konverteringer til boliger, som samtidig har fjernet kontorer fra markedet," siger Mads Lindegaard, senioranalytiker fra Dansk Ejendomsmæglerforening, i pressemeddelelsen.

Tallene for kontorlokaler omfatter København by med såvel København som Frederiksberg, Tårnby og Dragør.

Hovedstaden oplever stigende efterspørgsel på kontorlokaler

Middelfart, Roskilde og Herning skal huse nye styrelser

Styrelse bliver forsinket i sin udflytning fra København

Forsiden lige nu

KPMG-topchef køber investeringsejendom til rekordpris og gør lejere nervøse

Den øverste chef i revisionsselskabet KPMG i Danmark er ved siden af sit job også ejendomsinvestor. Med en ny tocifret millioninvestering i en nødlidende ejendom i København frygter lejerne at blive kastebold mellem kortsigtede spekulanter. KPMG-direktør lover dog over for EjendomsWatch at overholde gældende lovgivning.

Et flertal af danskere går ind for blandede byområder

Hverken høje eller lave indkomstgrupper skal klumpe sig sammen, lyder det fra statsministeren – og også fra en overvægt af danskere, viser en rundspørge. Resultatet glæder den almene boligsektor, der har gode erfaringer med blandet byggeri, og som også flere og flere private udviklere går i partnerskab med.

Gangsted-Rasmussen henter ny ejendomspartner

Familievirksomheden Gangsted-Rasmussen har hentet en ny ejendomspartner hos konkurrent. Rekrutteringen kommer efter, at Christian Gangsted-Rasmussen sidste år valgte at sige farvel til en række tidligere partnere og videreføre virksomheden i nye rammer.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier