EjendomsWatch

Brandchefer: 700 hoteller i Danmark har mangler i brandsikringen

Det står skidt til med brandsikkerheden på mange overnatningssteder i Danmark, siger Danske Beredskaber. Udmeldingen kommer bag på hotellernes brancheorganisation, der ikke kender til tallene.

Foto: /ritzau/ERTMANN CATHRINE

I september sidste år brændte det historiske badehotel i Svinkløv i Nordjylland ned til grunden på ganske få timer.

Nu viser en opgørelse, som interesseorganisationen Danske Beredskaber har lavet for Beredskabsstyrelsen, at over 700 overnatningssteder i Danmark, der er opført før 2007, ikke har ordentlig brandsikkerhed.

"Jeg vidste godt, at det stod skidt til med brandsikkerheden på mange ældre overnatningssteder i Danmark. Men jeg er faktisk rystet over, at tallet er så højt," siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, der er talerør for 87 brandvæsner, som netop er sammenlagt til 24 beredskaber.

Danske Beredskabers vurdering er, at overnatningssteder med kun en etage skal have et simpelt varslingsanlæg i hvert soverum. 

Det betyder, at der bør være en røgalarm eller en brandalarm, som hyler, hvis gæsterne skal forlade værelset. Det er ikke tilfældet for 124 ud af 275 ældre overnatningssteder med en enkelt etage i Danmark.

Når det kommer til hoteller på flere etager, bør der være et automatisk brandalarmeringsanlæg, som virker i alle rum. 615 ud af 837 ældre overnatningssteder opfylder ikke den anbefaling.

"Vores holdning er, at når man indkvarterer sig, skal man have mulighed for at blive advaret, hvis det brænder, så man kan komme ud enten via gangen eller ud af vinduet," siger Bjarne Nigaard.

"Hvis der er flere etager, skal der være et anlæg, som kan alarmere, selvom branden bryder ud på første etage, og man selv befinder sig på femte," siger han.

Kan følge 40 år gamle regler

Overnatningsstederne skal ifølge loven kun leve op til den brandtekniske standard, der blev krævet på det tidspunkt, hotellet blev opført.

Dog er alle brandtekniske installationer blevet opdateret i 1974, efter at Hotel Hafnia i Vester Voldgade i København en sensommernat i 1973 stod i lus. 35 mennesker omkom. 

Men det betyder stadig, at brandsikkerheden mange steder er over 40 år gammel.

Siden branden i Svinkløv sidste år har Danske Beredskaber forsøgt at råbe vagt i gevær. 

"Branden i Svinkløv håber vi var med til at åbne øjnene på de beslutningstagere, som skal tage stilling til det her. I dag afhænger det jo kun af, hvordan det enkelte overnatningssted vil brandsikre," siger Bjarne Nigaard.

Kommer bag på Horesta

Formanden for Horesta, brancheforeningen for hoteller og restauranter, Jens Zimmer Christensen, er forundret over, at Danske Beredskaber kommenterer på opgørelsen. 

Resultaterne er nemlig endnu ikke blevet forelagt Horesta og andre, som deltager i arbejdet under ledelse af Beredskabsstyrelsen. 

Han ønsker ikke at kommentere på resultaterne, før han har haft mulighed for at se selve rapporten.

Alm. Brand udbetaler stort millionbeløb til nedbrændt badehotel

Hotelsalg indbringer milliongevinst til ejendomsmatador

Artha poster trecifret millionbeløb i nordsjællandsk badehotel

Mere fra EjendomsWatch

Tidligere topchef forlader Colliers

Efter ti år hos Colliers har den tidligere adm. direktør Jeppe Schønfeld besluttet sig for at stoppe som partner hos erhvervsmægleren. ”Jeg har i noget tid følt et behov for nye udfordringer og en ændret anvendelse af min tid,” forklarer han.

Bestyrelsesformand kan være i spil til direktørstol i AAB

Jagten på ny adm. direktør i AAB er startet. Et rekrutteringsbureau er for første gang i boligforeningens historie hyret til at finde de rette kandidater. Bestyrelsesformand ønsker ”stærk profil, der kender AAB indgående.” Flere kilder peger på, at den karakteristik er skabt til ham selv. Ledelsesrådgiver advarer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier