EjendomsWatch

Investorer tror på stigende ejendomsafkast

Ejendomme er et bedre investeringsobjekt end tidligere forventet, lyder den seneste forventningsundersøgelse fra Ejendomsforeningen Danmark, som dog spår let stigende renter og dermed en mere afdæmpet prisudvikling.

Foto: Stine Bidstrup/Polfoto

Det totale afkast for investeringsejendomme i 2016 forventes at blive 5,9 procent, fremgår det af Ejendomsforeningen Danmarks forventningsundersøgelse for januar.

Det er en stigning på 0,3 procentpoint i forhold til forventningerne for et år siden, men uændret siden seneste kvartalsmåling.

"I november 2016 blev Donald Trump valgt som USA's kommende præsident, men det har i første omgang ikke haft nogen afgørende indflydelse på ejendomsinvestorernes forventninger til det totale afkast på investeringsejendomme i Danmark. Forventningerne er stort set uændrede i forhold til oktober 2016," skriver foreningen.

Forventningerne til det totale afkast i 2016 har dermed været stigende i fem kvartaler i træk frem til oktober 2016, hvor forventningerne faldt efter Brexit.

Også den generelle økonomiske vækst i Danmark ser ud til at være i bedring. Danmarks Statistik har for nylig skrevet vækstraterne en smule op. Bruttonationalproduktet (BNP) steg med 1,6 procent i 2015 efter korrektion for prisudvikling. Samtidig er væksten for 2014 blevet opjusteret til 1,7 procent. Det er første gang siden krisen, at væksten er over 1,5 procent i to år i træk.

”Den lave vækst har i en lang periode gjort, at priserne på investeringsejendommene er steget lidt på forskud på grund af de lave renter. Stiger den økonomiske vækst, vil renterne bevæge sig langsomt opad, og obligationerne vil igen begynde at blive interessante. Nogle af de penge, der er blevet placeret i investeringsejendomme, vil langsomt begynde at sive ud igen. Derfor skal vi ikke nødvendigvis regne med, at priserne kommer til at stige rigtig meget på investeringsejendomme i de kommende år," siger Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark, i forbindelse med undersøgelsen.

Interesse for alle sektorer

I forhold til sidste kvartal er der fremgang i forventningerne til industri, hvor forventningerne til både ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje er de højest målte i de 25 kvartaler, undersøgelsen er lavet. Det er en mærkbar forandring, der nu bringer forventningerne til industri på højde med de tre andre sektorer: kontor, butik og bolig.

"Industri ligger på et historisk højt niveau, og derved er investeringer i industriejendomme nu lige så spændende som investeringer i ejendomme i de tre andre sektorer. Men geografien er stadig vigtig. Mange af de professionelle investorer har længe kigget på de store byer. Men nu begynder man også i stigende grad at bevæge sig ud fra de største byer," siger Morten Marott Larsen.

Foto: Jesper Blæsild
Foto: Jesper Blæsild

Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

Fælles for alle fire sektorer er, at der i forhold til sidste kvartal er stigende forventninger til ejendomsværdi.

"Ser vi på kontorsektoren forventer næsten 70 procent af deltagerne stigende ejendomsværdier, og ejendomsværdien for kontor har aldrig været målt højere. Der er rigtig positivt, at der stadig er en forventning om, at ejendomme kan give nogle gode afkast," siger Morten Marott Larsen.

Odense og Aalborg rykker frem

Både Odense og Aalborg oplever de højeste forventninger til ejendomsværdi siden 2014, hvor de kom med i forventningsundersøgelsen. Der er stadig størst forventninger til stigning i ejendomsværdi i København og Aarhus, men Aalborg indtager nu en klar tredjeplads. Odense har næsten indhentet Trekantsområdet, mens der stadig er lavest forventning til resten af landet. Resultatet kan være et tegn på, at deltagerne i undersøgelsen nu forventer, at investeringsaktiviteten i stigende grad søger mod Odense og Aalborg.

"Politikerne agerer, som om vi har ubegrænsede midler"

Ejendomsforening kræver ligestilling ved generationsskifter

Ny direktør i Ejendomsforeningen Danmark 

Mere fra EjendomsWatch

Casa og KPC har fået nyt fælles navn

Som led i sammenlægningen af de to tyskejede entreprenørvirksomheder Casa og KPC har det fælles selskab nu fået nyt navn. Direktør glæder sig over for EjendomsWath over, at man nu kommer op i en størrelse, hvor ”vi spiller i toppen af superligaen.”

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Som en god illustration af tidernes ugunst har Roof Management afværget en truende konkurs. Spørgsmålet er, hvordan sundhedstilstanden hos andre udbydere af ejendomsprojekter ser ud. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier