Flere tomme udlejningsboliger for første gang i to år

Tomgangen for private boliglejemål er for første gang siden juli 2020 stigende over hele landet.
Det tyder på, at de udfordrende økonomiske tider, gør det sværere at leje boliger ud, lyder det fra Ejendomdanmark i en pressemeddelelse.
Konkret er den aktuelle tomgang 3,8 pct., hvilket er en stigning på 0,6 procentpoint i forhold til seneste kvartal.
”Selvom et usikkert ejerboligmarked generelt set har fået flere til at søge mod privat boligudlejning, så har det nu fået flere til at vælge andre boligløsninger i den private udlejningssektor,” udtaler Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark.
Til sammenligning oplyser brancheorganisationen, at den gennemsnitlige boligtomgang for perioden 2000 til 2023 er på 3,3 pct.
Underdirektøren peger på, at brugerne har tendens til at rykke tættere sammen på de kvadratmeter, der er til rådighed.
Hvis man dykker ned i tallene, fremgår det, at de mindste boliger har en lavere tomgang. Ejendomdanmark går så langt som at betegne efterspørgslen som ”stor” på boliglejemål under 75 kvm. Her lyder den aktuelle tomgangsprocent på 3,1.
”Det handler om, at der er blevet bygget for få mindre boliger, og at de mindste boliger er billigere, og derfor ikke lige så let påvirkelige, når økonomien er trængt. De bliver måske faktisk endnu mere eftertragtede,” uddyber Morten Marott Larsen.
Forskel på by og land
Selvom tendensen med øget tomgang viser sig over hele Danmark, er der alligevel forskel på land- og byområder.
I Region Syddanmark er boligtomgangen 4,8 pct., hvilket er en stigning på 1,5 procentpoint i forhold til samme tid 2022.
I Region Midtjylland er tomgangen noget højere, nemlig 6,6 pct., mens den i Region Hovedstaden blot har oplevet ”en lille stigning” og er på aktuelle 2,4 pct.
”Befolkningen vokser, og særligt i de større byer betyder det en øget efterspørgsel og dermed et behov for flere boliger. Der er heldigvis blevet bygget meget, men nogle steder kan det lokalt betyde et større udbud, end hvad markedet på meget kort sigt kan absorbere,” udtaler underdirektøren.