PFA nedjusterer ejendomsafkast med et milliardbeløb

For at undgå omfordeling mellem kundegrupper har PFA skåret en del af afkastet af sine alternative investeringer.
Kasper A. Lorenzen er koncerninvesteringsdirektør i PFA. | Foto: PR / PFA
Kasper A. Lorenzen er koncerninvesteringsdirektør i PFA. | Foto: PR / PFA

PFA har nedjusteret afkastet på sine alternative investeringer med 8 mia. kr. i to væsentlige porteføljer for at undgå en omfordeling af afkast mellem kundegrupper, hvor prissætningen risikerer ikke at være korrekt, skriver Finans.

PFA har nedjusteret afkastet på private equity fra 8-10 pct. til 1 pct., hvor hele branchen ifølge Finans har opgjort positive afkast på 24,5 pct. Også for ejendomme har PFA nedjusteret kraftigt: Fra 7-9 pct. til blot 0,2 pct., hvilket i kroner og øre sænker 2022-afkastet fra 6,2 mia. kr. til 149 mio. kr., fremgår det.

”Hvis vi bare kunne forlænge fortiden med brædder, ville ejendomme have givet et afkast på 8-10 pct., og hvis man spørger fondene, der administrerer ejendomme, siger de, at det stadig går godt. Men vi er nødt til at forholde os til, hvordan det går med udlejningen, renteudviklingen og andre makroøkonomiske forhold,” siger Kasper A. Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA.

Bredt set i pensionssektoren har alternative investeringer tilsyneladende klaret sig godt i det ellers meget turbulente investeringsår 2022. I oktober beskrev FinansWatch, at flere pensionsselskaber havde opjusteret deres alternative porteføljer. 

Det fik blandt andre pensionsrådgiver Gert A. Nielsen til at advare om, at en for høj værdisætning kunne føre til en omfordeling af kunders formue:

”Hvis alternativerne er for dyrt prisfast på det tidspunkt, hvor kunden vil skifte selskab, så vil kunden, der skifter fra et selskab med meget højt opskrevne alternativer til et selskab med flere børsnoterede aktiver, nok få en gevinst, mens dem, der går den modsatte vej, bliver snydt og køber sig dyrt ind i alternativerne,” sagde Gert A. Nielsen.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie FinansWatch.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også