EjendomsWatch

Klumme: Tryghed for lejerne bliver atter valgtema

Ved at appellere målrettet til landets lejere vandt den siddende S-ledede regering folketingsvalget i 1998 med ét enkelt mandats flertal. Nu tyder det på, at en Mette Frederiksen i modvind vil forsøge at gentage manøvren, lyder det fra EjendomsWatchs redaktør i denne klumme.

Foto: Jan Mindegaard / Watch Medier

”Er det lejerne, som skal betale?”

Sådan lød det i annoncer i 1998 som en hjælpende hånd til den pressede SR-regering fra den almene boligsektor og Lejernes Landsorganisation op til folketingsvalget. Oppositionen havde foreslået fri huslejefastsættelse. Regeringen endte med at fortsætte.

Nu er Lejernes Landsorganisation igen på banen som statsminister Mette Frederiksens (S) nyttige hjælper. Konsekvenserne af den huslejeregulering, lejertalerøret selv har været med til at indgå, bliver nu for første gang nogensinde til ugunst for lejerne – medmindre altså, at man griber ind og parkerer mere af regningen hos udlejerne.

Det er præcis, hvad der er ved at ske med regeringens plan om et toårigt loft over, hvor store lejeforhøjelserne må være.

En ren vindersag for alle, der hver måned skal betale husleje og som kan se frem til at slippe billigere. Der følger dog en anden regning med. Mere om det senere.

Teatertorden

Ifølge statsministerens tro følgesvend, boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), er muligheden – ifølge den gældende regulering – at huslejerne stiger 8-9 pct. til nytår. Det er for stor en fristelse for visse udlejere. Så hellere stikke en pind i deres eventuelle planer allerede nu.

Men hvor meget er de 8-9 pct. lejeforhøjelser teatertorden uden bund i realiteterne? Tilsyneladende en hel del. De udlejere, som EjendomsWatch har talt med, lægger op til langt mere moderate forhøjelser. De vil nemlig gerne holde på kunderne – deres lejere.

Et indgreb med statslig detailstyring efterlader ejendomsbranchen og ikke mindst udenlandske investorer med planlagte eller igangværende aktivititeter i Danmark i en ikke-klædelig situation, hvor man ikke kan disponere i tillid til de gældende regler. I forvejen har det berømte Blackstone-indgreb, en lagerskat, der skal finansiere den såkaldte Arne-pension, sammen med ændrede principper for afskrivninger været politiske påhit, hvor finansieringen hver gang har været rettet mod ejendomsbranchen, der som bekendt består af både store internationale koncerner og af familiedrevede virksomheder.

Mulig ekspropriation

Hvis valgdatoen er tilstrækkelig tæt på og risikoen for nederlag er høj nok, betyder det mindre at indføre regler med tilbagevirkende kraft, som det er tanken med huslejeindgrebet. Regler, som ifølge den ansvarlige minister selv endda kan vise sig at være ekspropriation med krav om erstatning.

Dertil kommer, at et loft over huslejen også vil betyde, at de pensionsselskaber, der ofte er ejere af ejendommene, kan levere et lavere afkast til deres pensionskunder. Den del af fortællingen ligger det mere tungt med hos de ansvarlige ministre.

Trods mange år med byggekraner og mørtelmaskiner i og uden for de største byer kan de fleste enes om, at prisniveauerne stadig er høje og vil have gavn af et endnu større udbud.

Det fremmer man ikke ved at indføre statslig prisregulering. Tilmed en prisudvikling, som kan vise sig at matche det niveau, som de private udlejere ad frivillighedens vej var nået frem til for ikke at jage kunderne væk og stå med tomme lejemål.

Ejendomsudlejerne har ingen ondt af. Det er jo bare en flok anonyme ansigter i habitter, der tillader sig at tjene penge på andre folks boliger, må man forstå på retorikken. Sandheden er mere nuanceret.

Frederik Barfoed: Regeringsforslag er udtryk for ”massiv hetz mod ejendomsbranchen”

Udlejer sætter grænse for lejestigning: Nuværende niveau er ”i overkanten”

Økonomer: S-forslag om huslejeloft er omfordeling

Huslejeloft møder blandede følelser: ”Statsstyring” og ”uhørt”

Mere fra EjendomsWatch

ATP får hak i tuden af Finanstilsynet

Pensionsselskabet får påtale for ikke at have haft et betryggende grundlag til at måle risiko. Tilsynet peger bl.a. på værdiansættelsen af ejendomme.

Briefing uge 38: Håndslag på huslejeloft

Det flittigt diskuterede huslejeloft blev i denne uge vedtaget, og det får konsekvenser for branchen, mener flere aktører. Samtidig faldt to trecifrede millionhandler på plads i lighed med en personlig konkurs samt anklager om monopollignende tilstande. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier