EjendomsWatch

Shoppinginvestor: Coronakrisen har gavnet detailhandlens større aktører

EJENDOM2021: De største aktører har vundet mest på coronakrisen, som primært bare har acceleret eksisterende trends i retail-markedet. Sådan lød det, da Volker Kraft, chef for ECE Real Estate Partners, tirsdag besøgte København.

"Selvom vi har været taget et stort tab på omsætningen i 2020 og 2021, så er det ikke en permanent effekt," sagde Volker Kraft fra ECE Real Estate Partners, da han tirsdag talte på branchetopmødet Ejendom2021. | Foto: Jan Mindegaard / Watch Medier

"Covid-pandemien ramte retail-segmentet på et tidspunkt med store strukturelle forandringer. Det har været den perfekte storm."

Sådan lød det, da den danske ejendomsbranches topmøde, Ejendom2021, tirsdag overlod ordet til Volker Kraft, adm. direktør hos ECE Real Estate Partners. I Danmark er den tyske investor aktiv med et medejerskab af Rosengårdcentret i Odense sammen med ATP Ejendomme.

Her fremlagde storcenter-bossen sin analyse af coronakrisens effekt på ECE's ejendomsportefølje og på markedet generelt. Et marked, der også har været påvirket af stigende e-handel, demografiske forandringer, ændrede forbrugsvaner, og mere koncentration af handlen på færre, men større aktører.

"Det er alt sammen acceleret under krisen. Vi har set tocifrede vækstrater hos mange af de store aktører. Og de butikker, som måtte dreje nøglen om, kom ikke som en overraskelse," siger Volker Kraft til de omkring 300 deltagere på topmødet.

ECE Real Estate oplyser at være til stede i syv lande med i alt 24 shoppingcentre samt et hotel, hvis samlede værdi overstiger 5 mia. euro (ca. 37 mia. kr.)

Winner takes it all

ECE har fra 2019 til 2020 oplevet et fald på 30 procent i antallet af besøgende i storcentrene, og et fald på 25 procent på salget i butikkerne. Og for udlejeren selv har krisen betydet et 16 procent fald i lejeindtægter, ikke mindst på grund af midlertidige huslejenedsættelser under lockdowns.

"Men vi har ikke oplevet noget et fald i den overordnede husleje eller en stigning i tomgang. Så selvom vi har været taget et stort tab på omsætningen i 2020 og 2021, så er det ikke en permanent effekt," siger Volker Kraft, der fortæller, at man er ved at være tilbage på samme aktivitetsniveau som før krisen.

Der, hvor man til gengæld har set permanente ændringer, er netop de førnævnte tendenser i retailsegmentet, som har taget fart under krisen. Ikke mindst når det kommer til e-handlen.

Opret et gratis prøveabonnement på EjendomsWatch her

"Men vi ser der ikke som en trussel, vi ser det som en mulighed," siger Volker Kraft, der mener, at fremtiden er et samarbejde mellem de store spillere på online-markedet og shopping centre.

"Vores centre kan nå 56 procent af befolkningen i Tyskland inden for 30 minutter. Online-retailerne kan team up med os, og så kan vi være et distributionscenter. Hvorfor samler man sine pakker op på posthuset eller i en kiosk? Hvorfor ikke samle den op i sit lokale shoppingcenter og kombinere det med noget fysisk shopping?"

Volker Kraft fortæller, at dette "ikke bare er en vision," men at det er en udvikling, som sker lige nu. Og effekten er faktisk, at salgene i shopping centrene stiger.

"Det er winner takes is all, og vinderne er de store spillere," siger Volker Kraft, der fremhæver, at de stærkeste shoppingcentre altid har vist en stabil vækst, også igennem kriser.

"Shoppingcentre er bare en fleksibelt skal, der konstant tilpasser sig markedssituationen. Det handler alt sammen om forandring, og det stopper ikke," siger ECE-direktøren.

Små 300 ejendomsfolk samles under samme tag tirsdag

Ejendomdanmark vil hædre helte fra coronakrisen

Blackstone-chef gæster branchens topmøde

Nyt topmøde i ejendomsbranchen skydes i gang med tunge navne 

Mere fra EjendomsWatch

Poul Erik Bech spår 20 pct. nedgang i salget af privatboliger næste år

Stigende grundskatter kan udløse "en deroute, der vil noget" i priserne, lyder det fra mæglerveteranen Poul Erik Bech i anledning af ny undersøgelse blandt investorer og lejere. Den viser, at 2022 vil byde på et markant fald i aktiviteten på privatboligmarkedet. Og en dark horse lurer i horisonten.

Familie sælger feriepark til kapitalfond

Selskabet First Camp, der har den norsk-baserede kapitalfond Norvestor i ryggen, overtager fra nytår ferieparken Jesperhus på Mors, der tidligere er blevet nedskrevet i værdi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier