Heimstaden vil bruge milliardopkøb til at vokse vest for København

Heimstaden bliver med et snuptag en stormagt på det regionale boligmarked i Danmark efter kæmpehandel med Niam. "Jeg har bejlet til Niam i lang tid," siger investeringsdirektør Christian Fladeland i et interview med EjendomsWatch, hvor han understreger, at Heimstadens opkøbsstrategi langt fra er slut.
"Det ville ikke give meget mening at købe en ejendom med 30 boligenheder i Svendborg i det gamle Heimstaden-setup. Det gør det nu," siger Christian Fladeland, investeringsdirektør i Heimstaden. | Foto: PR / Heimstaden
"Det ville ikke give meget mening at købe en ejendom med 30 boligenheder i Svendborg i det gamle Heimstaden-setup. Det gør det nu," siger Christian Fladeland, investeringsdirektør i Heimstaden. | Foto: PR / Heimstaden

"Det er helt sikkert, at vi kommer til at vækste mere i det regionale Danmark."

Sådan lyder meldingen fra den danske investeringsdirektør i svenske Heimstaden, Christian Fladeland, da EjendomsWatch fanger ham tirsdag, efter at en af danmarkshistoriens største ejendomshandler er blevet annonceret.

Milliardhandlen med fondsforvalteren Niam, der omfatter 6237 boliger, 35 erhvevsejendomme og managementselskabet HD Ejendomme, styrker Heimstadens regionale tilstedeværelse markant, fortæller direktøren.

"I dag har vi knap 10.000 boliger, hvor 80 procent ligger i hovedstaden. Nu køber vi i et snuptag en markant portefølje, der udelukkende ligger ude i landet, så vi får en ligelig fordeling mellem København og resten af landet," siger Christian Fladeland.

"Samtidig får vi en stærk operationel platform, der giver nogle helt nye muligheder for organisk vækst vest for København," fortsætter han.

Han påpeger, at både den indkøbte boligportefølje og HD Ejendomme er i tråd med Heimstadens investeringsstrategi og operationelle vision om at eje hele forvaltningsværdikæden in-house. Det er kombinationen af de to ting, der gør, at han kalder investeringen for "et perfekt match."

"Vi ville have købt ejendommene for sig, og vi ville formentlig også have købt managementselskabet for sig. Så at vi nu får begge dele – det er det bedste af to verdener," siger Christian Fladeland.

Boots on the ground

Den regionale vækst, som Heimstaden agter at accelerere, vil især være det, man med et udbredt udtryk kan kalde "regionale kernebyer". Det er byer som Kolding, Esbjerg og Middelfart, der har en vis størrelse, og hvor den demografiske udvikling understøtter boliginvesteringer.

"Vi får generelt mere interesse for hele landet, men det er ikke det samme som at sige, at vi vil begynde at investere i mindre byer, som ligger uden for pendlerafstand fra de store større regionale vækstbyer," siger Christian Fladeland.

"Vi vil have fokus på byer med vækstpotentiale og stabilitet, og vi vil have fokus på ejendomme, som relativt til det lokale boligmarked er af høj kvalitet. Det skal være et kvalitetsprodukt, som skal være tilgængelig for de fleste," siger Christian Fladeland.

Han påpeger, at denne form for ekspansion sætter store krav til, at man har boots on the ground. Det får man med HD Ejendomme, der har 50 medarbejdere på kontoret i Odense og yderligere 35 håndværkere og gartnere rundt om i landet.

"Det ville ikke give meget mening at købe en ejendom med 30 boligenheder i Svendborg i det gamle Heimstaden-setup. Det gør det nu," siger Christian Fladeland.

Forhandlinger siden sommer

Christian Fladeland fortæller, at en mulig transaktion har været et samtaleemne med Niam i mere end et år, men at forhandlingerne først blev konkrete efter sommer i år.

"Jeg har bejlet til Niam i lang tid og spurgt, om de ikke kunne have lyst til at sælge. Men hver gang har jeg fået at vide, at det var for tidligt at overveje et salg," siger Christian Fladeland.

Han fortæller, at Heimstaden ikke rystede på hånden, da muligheden bød sig. Også selvom det var på et tidspunkt, hvor coronasmitten var begyndt at brede sig i samfundet på ny.

"Coronakrisen har påvirket boligtomgangen marginalt, og overordnet har boliger vist sig som en af de mest robuste aktivklasser under pandemien. Så markedet for boligudlejningsejendomme er bestemt ikke blevet mindre attraktivt," siger Christian Fladeland.

Selvom Heimstaden har brugt hele 12,1 mia. kr. på den længe ventede handel, så er det ikke ensbetydende med, at investeringsbudgettet er brugt op.

"Vi ser vækst som den største driver inden for effektivisering og optimering af kvaliteten i vores forvaltning. Vores store volumen gør, at vi får en række operationelle og finansielle synergier, der igen gør, at vi kan investere endnu mere," siger Christian Fladeland.

"Hvis du kommer og siger, at du har fundet en HD Ejendomme 2.0, så kan jeg sagtens forestille mig, at vi vil lave en handel som den her igen – også i en nær fremtid," siger han.

Bag Heimstaden står den norske velhaver Ivar Tollefsen samt en række svenske pensionskasser.

Niam-topchef om milliardsalg: "Det ville være perfekt hvis vi kunne have beholdt HD Ejendomme"

Heimstaden fortsætter europæisk offensiv til Polen med investering i hovedstadsprojekt

Heimstaden runder 100 milliarder i ejendomme

Heimstaden fortsætter opkøbsbonanza – nu i Berlin for over 6 mia. kr.

Heimstaden mærker effekt af regeringens boligindgreb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også