Pensionsselskaber planlægger stribevis af investeringer i plejehjem

ÆLDREBOOM OG AFKASTJAGT: Flere friplejehjem vil skyde op i landets kommuner i de kommende år med pensionsselskabernes kapital i ryggen. Det viser en rundringning til landets største pensionsselskaber, der øjner muligheder i den demografiske udvikling.

Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix

Den 27. oktober åbner et nyt friplejehjem med plads til 40 beboere i den nordjyske by Nørager.

Byggeriet har kostet 58 mio. kroner og er opført af pensionsselskabet AP Pensions datterselskab AP Ejendomme, der har indgået en lejeaftale med Danske Diakonhjem, som skal køre plejehjemmets daglige drift.

AP Pensions investering i Nørager er ikke en enkeltstående ejendomsinvestering.

Selskabet er et i rækken af de største danske pensionsselskaber, der de senere år har øget deres interesse for plejehjemssektoren.

Både AP Pension, PFA og Pensiondanmark planlægger således stribevis af investeringer i nye friplejehjem de kommende år. Det viser en rundringning, som Watch Medier har foretaget.

PFA meddelte i september, at selskabet vil etablere 10 friplejehjem i større danske byer med 70 pladser på hvert plejehjem. Pensiondanmark er i dialog med flere kommuner om mulige projekter. ATP åbnede sidste år sit første friplejehjem i Gilleleje. Og AP Pension etablerer foruden plejehjemmet i Nørager også friplejehjem i Horsens og Haderslev og forventer yderligere investeringer i fremtiden.

Samfundsansvar og en god investering

Fra alle selskaberne lyder det, at man ønsker at være med til at løfte et samfundsansvar, i takt med at demografien udvikler sig mod en fremtid med stadig flere plejekrævende ældre.

Af samme årsag kan investeringer i plejehjem blive en god langsigtet investering med et stabilt afkast, lyder det samstemmigt.

"Der kommer flere over 80 år. Der er en begrænsning på den offentlige side, som betyder, at presset mod ældreplejen bare øges og øges. Derfor har vi søgt den vej og sagt, at der vil vi gerne gå ind og skabe nogle nye løsninger, der kommer vores kunder til gode," siger Jesper Brask Fischer, der er programchef for offentlig privat samspil i PFA.

Peter Olsson, direktør i AP Ejendomme, stemmer i:

"Vi har en lejer, som i den grad spiller ind i et marked, hvor der kommer stigende efterspørgsel," siger Peter Olsson og henviser til samarbejdet med Danske Diakonhjem, som skal varetage den daglige drift af AP Pensions plejehjem.

"Hvis en virksomhed har en rigtig god forretning, har markedet med sig og er dygtige til at agere i det marked, så vil vi rigtig gerne finansiere dem. Så bygger vi gerne de ejendomme, de har brug for," siger han videre.

Det samme siger Marius Møller, direktør i Pensiondanmark Ejendomme:

"Det er først og fremmest interessant, fordi der er et behov i samfundet," siger han og uddyber:

"Vi vil i samarbejde med Diakonissestiftelsen analysere og programmere vores projekter, så vi får mest muligt værdi for borgerne ind i projekterne, hvilket er med til at gøre det til en god, sikker investering på lang sigt."

20170123-071319-pf-1920x1081we.jpg
Peter Olsson, direktør i AP Ejendomme. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Flere projekter på vej

I 2015 ændrede et folketingsflertal den såkaldte friplejelov, så det nu er muligt for investorer at opføre et friplejehjem for derefter at leje det ud til en operatør. Før lovændringen skulle operatøreren selv eje bygningen.

Ifølge Jesper Brask Fischer har PFA længe haft friplejehjem i sigtekornet. Han forventer, at PFA sætter spaden i jorden til sit første friplejehjem i slutningen af i år eller i starten af 2021.

"Vi har hos PFA over de senere år fokuseret på, at vi gerne vil have nogle nonfinancial ydelser i vores værditilbud, som støtter op om vores finansielle kerneprodukt. Vi vil bruge PFA's store motor til også at give kunderne noget mere end det, der traditionelt er produktet med afkast og forsikring," siger Jesper Brask Fischer og fortsætter:

"Her har vi set på vores boliginvesteringer, hvilket både er interessant ud fra et afkastperspektiv, men som også er interessant for vores kunder at få adgang til."

Jesper Brask Fischer forventer, at PFA vil investere i flere friplejehjem i fremtiden ud over de 10 projekter, som selskabet allerede nu har indgået aftale med OK-Fonden om.

Også AP Pension har ambitioner om flere plejehjemsinvesteringer:

"Det kommer naturligvis an på, hvordan afkastene udvikler sig. Men jeg ser da bare, at det her er et marked, der i den grad kommer til at udvikle sig. Det vil vi rigtig, rigtig gerne skalere yderligere op inden for," siger Peter Olsson.

Pensiondanmark har endnu ikke endelige projekter på plads. Men med selskabets aftale med Diakonissestiftelsen forventer Marius Møller, at der kommer en stribe konkrete projekter inden for den nærmeste fremtid:

"Inden for de næste tre til fem år vil vi gerne have i hvert fald tre-fire projekter i gang," siger han.

Kunder får fortrinsret

Blandt det, der adskiller friplejehjem fra de kommunale plejehjem, er, at friplejehjem må tilbyde tilkøbsydelser. Det kan for eksempel være et ekstra bad eller en luftetur med hunden, som borgeren selv betaler for. De kommunale plejehjem må udelukkende tilbyde det, en borger er visiteret til.

Samtidig står friplejehjemmene uden for den kommunale organisation. De skal leve op til kvalitetskrav, men de står ledelsesmæssigt mere frit.

Kommuner skal leve op til plejeboliggarantien, som betyder, at kommunen inden for to måneder skal tilbyde en visiteret borger en plejehjemspads. Kommunerne har som udgangspunkt ikke anvisningsret til boliger på friplejehjemmene, men borgerne har ret til selv at vælge en friplejebolig.

20190522-842441-3-1920x1079we.jpg
Jesper Brask Fischer, programchef for offentlig privat samspil i PFA. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Hos PFA har man valgt, at selskabets kunder får fortrinsret på de friplejehjem, som PFA etablerer. En PFA-kunde kan også vælge at give sin fortrinsret videre til et familiemedlem, hvis kunden ønsker det, fortæller Jesper Brask Fischer.

"Det er ikke sådan, at det kun skal være for PFA-kunder. Vi byder bestemt også andre velkommen. Men det er vigtigt, at de kunder, som er med til at investere deres penge gennem deres pensionsopsparing, også har den her særlige fordel," siger han.

Selskaber følger området

Watch Medier har forsøgt at få et interview med ATP, der sidste år indviede et friplejehjem med 70 pladser i Gilleleje. Det har ikke været muligt, men Martin Vang Hansen, adm. direktør i ATP Ejendomme, skriver følgende i en mail:

"Vi følger udviklingen på området og vurderer fra sag til sag, hvad der passer ind i vores langsigtede porteføljesammensætning og afkastpotentiale."

Hos Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, har man ikke investeret i friplejehjem. Selskabet har for nuværende ingen aktuelle planer om investeringer i plejehjemssektoren. Kommunikationschef i Danica Pension, Tim Smidemann, oplyser dog, at Danica Pension ser mod området med interesse.

Også hos pensionsselskabet Velliv følger man området tæt.

"I Velliv er vi meget opmærksomme på udviklingen, og vi følger markedet og mulighederne tæt. Således er blandt andet seniorboligkoncepter en del af vores strategi for fremtidige ejendomsinvesteringer," skriver pressechef i Velliv, Mikkel Bro Petersen, i en mail.

Hos Sampension har man ikke aktuelle planer om at investere i friplejehjem. Selskabet finder dog investeringsområdet interessant, skriver Torbjørn Lange, der er chef for ejendomme og infrastruktur i Sampensions investeringsafdeling

"Vi er nødt til at prioritere vores ressourcer på investeringer, der har meget større volumen end et enkelt plejehjem," udtaler Torbjørn Lange i et skriftligt svar, der fortsætter:

"Når det er sagt, er det bestemt et investeringsområde, vi finder interessant, så hvis en partner, der arbejder med koncepter for eksempelvis seniorboliger eller friplejehjem, kan præsentere os for en businesscase med tilpas stor volumen og gode prognoser for afkastet, er vi bestemt ikke afvisende."

Poul Erik Bech: Ejendomme med offentlige lejere er et overset marked

PFA og OK-Fonden vil bygge pleje- og seniorboliger for 2,5 mia. kr.

Dansk Erhverv vil have mere privat plejehjemsbyggeri: Kommuner står i vejen

Kapitalforvalter investerer i plejehjem: "Det danske marked er ved at være modent"