EjendomsWatch

Udlejere i kor: Lagkagehuset nøler med huslejebetalingen

Mens flere af landets største virksomheder atter er begyndt at betale husleje trods coronakrisen, holder bagerkæden Lagkagehuset stadig igen. Ifølge topchefen søger man dialog og løsninger – flere udlejere, herunder Barfoed Group, afviser dog, at det er tilfældet. (Opdateret)

Gennem de seneste uger har flere af landets største butikskæder krævet fritagelse på huslejebetalinger. I forrige uge vendte Bestseller dog på en tallerken: Fremadrettet vil koncernen betale husleje for deres butikker. Det dog uklart, hvorvidt Lagkagehuset melder sig i koret. | Foto: Ivan Boll

Det er mere end 14 dage siden, koncerndirektør i Barfoed Group Frederik Barfoed skulle have modtaget seks måneders leje fra Lagkagehuset. I dag står han i stedet tilbage med halvdelen af den skyldige husleje og en voksende frustration med Danmarks største bagerkæde, som har mere end 100 butikker – og Barfoed er langt fra alene.

Gennem de seneste uger har flere af landets største butikskæder krævet fritagelse på huslejebetalinger. I forrige uge vendte Bestseller dog på en tallerken: I fremtiden vil koncernen betale husleje for sine butikker.

Det er dog uvist, hvorvidt Lagkagehuset vil gå samme vej. I stedet svarer selskabet på alt andet, end hvorvidt kæden fortsat tilbageholder sine huslejebetalinger.

Lagkagehuset lægger vægt på, at man i dag er i dialog med sine udlejere. Ifølge storudlejer Frederik Barfoed er det dog en sandhed med modifikationer.

"Der er ikke nogen dialog i gang," konstaterer han:

"Lagkagehuset fortæller, hvad de selv vil [have]. Men der er ikke lagt op til nogen forhandling. De har sagt, at de ikke ønsker at betale de næste tre måneder. Det er sket i form af et diktat," siger direktøren for Barfoed Group.

Ifølge et 2018-regnskab kunne selskabet, der primært er til stede på Fyn og i København, mønstre en ejendomsportefølje til en værdi af 7,8 mia. kr.

Lagkagehuset i opråb: Alle er nødt til at bidrage – også udlejerne 

Stilhed i bageriet

For få uger siden udsendte Lagkagehuset en skrivelse til kædens udlejere. Her slog virksomheden juridiske chef fast, at virksomheden – som i 2018 havde en nettoomsætning på over 880 mio. kr. – tilbageholdt sine huslejebetalinger med henvisning til den verserende krise. Dermed lagde Lagkagehuset sig i tråd med eksempelvis Bestseller, der suspenderede sine huslejebetalinger for hundredvis af butikker landet over.

Siden har adm. direktør Anders Holch Povlsen erkendt, at kommunikationen havde været en fejl.

"Jeg vil gerne undskylde for vores håndtering og beklager, hvis vi utilsigtet har trådt ved siden af overfor nogle udlejere," sagde han til Finans og uddybede, at "opråbet" var et forsøg på at redde flest mulig butikker.

Anders Holch undskylder – og betaler husleje for danske butikker 

Topchefen gjorde det samtidig klart, at koncernen havde valgt at betale huslejen for april til sine danske udlejere.

Frederik Barfoed, koncerndirektør i Barfoed Group, mener ikke, at Lagkagehuset går i dialog om huslejestriden. | Foto: PR
Frederik Barfoed, koncerndirektør i Barfoed Group, mener ikke, at Lagkagehuset går i dialog om huslejestriden. | Foto: PR
 

Hos Frederik Barfoed er der ikke meget, som tegner til en konstruktiv dialog med kæden. Han anerkender, at coronakrisen har taget hårdt på dansk erhvervsliv – det så man også med de bastante udmeldinger hos Bestseller.

"Men de er gået i en meget konstruktiv dialog efterfølgende. Som jeg ser verden lige nu, så står Lagkagehuset helt alene med den strategi."

Ikke plads til forhandling

Frederik Barfoed står ikke alene med frustrationen over Lagkagehuset. Gennem den seneste uge har EjendomsWatch været i kontakt med flere udlejere, som samstemmende melder om, at de ikke har modtaget husleje fra bagerkæden.

Flere forklarer samtidig, at Lagkagehusets løsningsmodeller har indebåret forlængelse af lejemål – men dette løser imidlertid ikke udfordringerne med, at udlejerne selv har løbende udgifter. Kort sagt, har de nemlig også brug for pengene nu.

Dertil kommer, at flere oplever, at millionvirksomheden ikke er synderligt optaget af at finde løsninger, i stærk kontrast til selskabets egne udmeldinger. Flere fortæller om, at de selv er kommet med bud på mulige løsninger – men disse er blevet afvist af kæden.

Jeg synes i den grad, at de spiller hasard med medarbejderne og tilliden til virksomheden ved at opføre sig på den måde.

Frederik Barfoed, koncerndirektør i Barfoed Group

Hos Frederik Barfoed er der heller ikke meget sympati til overs for Lagkagehuset, hvis moderselskab Danish Bake Group ved udgangen af 2018, som er det seneste regnskabsår, havde en egenkapital på 993 mio. kr. til polstring, selvom den ikke udgøres af likvider alene.

"Jeg synes i den grad, at de spiller hasard med medarbejderne og tilliden til virksomheden ved at opføre sig på den måde. Det er enhver virksomhedsejers forpligtelse at bruge egenkapitalen, hvis der er lidt modgang derude. Den erkendelse vil Lagkagehuset ikke se, og der synes jeg, de begår en stor fejl," siger Frederik Barfoed, som også melder sig klar til at smide virksomheden på porten, hvis de ikke snart betaler.

"Hvis de ikke betaler husleje, så skal de ikke være der. Så er der nogen andre, der skal have glæde af lokalerne."

Holder Lagkagehuset på kronerne?

EjendomsWatch har ad flere omgange forsøgt at få svar på, hvorvidt bagerkæden fortsat fastholder tilbageholdelse af huslejebetalinger til udlejere med henvisning til covid-19.

I en række skriftlige kommentarer lægger adm. direktør Jason Cotta vægt på, at selskabet endnu ikke har fyret som følge af coronakrisen. Det samme gør sig gældende onsdag, hvor topchefen tilføjer, at man ikke kan genkende "Barfoeds udlægning af den aktuelle situation".

"Vores opgave er at sikre forretningen og 3000 jobs – og her er vi nødt til at se på alle dele af vores forretning," lyder det i en skriftlig kommentar fra Jason Cotta, som fortsætter:

"Vi oplever en positiv og konstruktiv dialog med langt størstedelen af udlejerne, og vi er optaget af at finde lokale løsninger, som kan hjælpe begge parter til at komme bedst muligt over denne meget udfordrende tid. Vi taler med hver enkelt udlejer herom. Vi har på nuværende tidspunkt indgået aftaler med mange udlejere – andre er vi fortsat i tæt dialog med. Ud af 80 udlejere er det en lille håndfuld altså under 5, der helt har afvist dialog."

Topchefen har dog ikke svaret på EjendomsWatchs konkrete spørgsmål: Fastholder Lagkagehuset sin tilbageholdelse af hundredetusindvis af kroner i husleje frem til sommer?

(Artikel opdateret kl. 11.30 med uddybende kommentar fra Lagkagehuset.)

Minister efter Lagkagehuset-ballade: Regeringen overvejer nye initiativer 

Anders Holch undskylder – og betaler husleje for danske butikker 

Newsec vil hjælpe andelsforeninger som coronakrisen har bragt i økonomisk knibe

Coop tilbyder 190 lejere at udskyde betaling

Bestseller svarer på kritikken: "Vi er i en alvorlig situation"

Detailkæmpers uvilje til at betale husleje vækker forargelse hos erfarne ejendomsfolk 

Mere fra EjendomsWatch

Hans lån væltede Roskilde Bank

Et kæmpetab på udlån til ejendomsmatadoren Kenneth Schwartz Thomsen var en af hovedårsagerne til, at Roskilde Bank gik konkurs. Banken selv var dog aktivt medvirkende til at forstørre problemerne, fortæller den fallerede ejendomsinvestor, der for første gang giver sit syn på, hvad der skete op til krakket.

Roskilde Bank-boss dømt til at betale 231 millioner

Højesteret har med dom sat endeligt punktum i et langstrakt sagsforløb om erstatningsansvaret for krakket i Roskilde Bank tilbage i 2008. Bankens tidligere direktør, Niels Valentin Hansen, er dømt til at betale erstatning, mens bestyrelsesmedlemmer frifindes.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier