EjendomsWatch

Udbydere af ejendomsprojekter træder på bremsen – er hårdt ramt af coronakrisen

Ejendomsudbyder i Aarhus tager samtlige ejendomsprojekter af markedet, mens andre sætter kommende udbud af projekter i bero. Årsagen er stigende lånerenter og et kaotisk finansmarked som følge af coronakrisen. Alle er ramt, fortæller flere aktører til EjendomsWatch.

Visualisering af et af Koncentons ejendomsprojekter i Høje Taastrup. Det er fuldtegnet af investorer og dermed ikke påvirket af projektudbydernes aktuelle opbremsning. | Foto: PR-visualisering

Markante og overraskende rentestigninger som følge af coronakrisen rammer udbydere af ejendomsinvesteringer og -projekter hårdt, viser en rundspørge, EjendomsWatch har foretaget.

Mest radikalt er Imbro gået til værks.

Ejendomsudbyderen fra Aarhus har tirsdag valgt helt at suspendere alle sine igangværende investeringsprojekter:

"Set i lyset af de seneste dages udvikling med renten på realkreditlån, er vi simpelthen nødt til at vente og se, hvad der sker med renteniveauet. Indtil da tager vi alle åbne projekter af markedet. Vi sætter dem i bero," siger Lars Thomsen, som er ejer og adm. direktør af Imbro, til EjendomsWatch.

Pga. coronakrisen kan udbyderen ikke garantere de afkast, man har lovet investorerne i sit salgsmateriale på de udbudte projekter på nuværende tidspunkt.

Et af projekterne, som ikke holder, er en Rema 1000-ejendom i Ikast. Her er investorerne blevet lovet et skyhøjt afkast på 20,6 pct. om året.

Har man allerede købt sig ind i projektet eller reserveret en andel i det, så er man ikke bundet af sit tilsagn og kan få pengene tilbage, fastslår Lars Thomsen.

"Vi mener, at det er useriøst som udbyder at fortsætte, når renterne ændrer sig hver dag. Jeg kan jo ikke lave budgetter på den baggrund, og de projektbudgetter, jeg lavede for 14 dage siden, holder ikke længere, fordi renten er steget så meget. Det vil ikke være ansvarligt at udbyde et produkt, hvor kunderne tegner på forventninger, som vi slet ikke kan opfylde," siger den adm. direktør.

Det midlertidige stop vil dog ikke bringe Imbro i økonomisk fare, fordi Imbro aldrig selv køber ejendomme ind på egne bøger. Imbro har derfor ingen forpligtigelser på ejendomskøb, som ikke kan sælges videre, hvis prisen falder, forklarer han.

Venter med nye udbud til efter påske

En anden Aarhus-udbyder, Blue Capital, venter med at sende nye investeringsmuligheder i udbud til regeringens karantæne ophører.

"Lige nu har vi næsten det næste projekt klar. Men vi har valgt at sige, at vi først går i udbud med det, når Danmark åbner igen efter påsken."

"Men vi udbyder altid kun et projekt ad gangen – altid. Det betyder, at vi ikke har en masse ude i markedet og kan tilpasse vores forretning udviklingen. Og så er alle vores købsaftaler med sælgerne betingede, så hvis forholdene ændres, vil vi kunne annullere dem," siger Martin Kibsgaard, som er ejer og adm. direktør i selskabet.

For tiden er Blue Capital i gang med syv mulige ejendomshandler, som efterfølgende skal udbydes. Fem af dem indeholder lejere, som Martin Kibsgaard forventer er uberørte af krisen.

"I ejendomme med dagligvarebutikker eller byggemarkeder som lejere har vi ikke grund til at antage, at driften i 2020 bliver dårligere end 2019. Men sådan er det ikke for alle lejere. Så der venter vi lige og ser på, hvad nogle af butikskæderne selv melder ud om, hvor økonomisk ramte de er om en månedstid, inden vi indgår en aftale om at købe ejendommen," forklarer Martin Kibsgaard.

Følger udviklingen

Både Martin Kibsgaard og Lars Thomsen er glade for, at de udbyder ejendomme, som allerede eksisterer og ikke udviklingsprojekter. De er nemlig langt mere udsatte for rentestigninger, fordi projektet først får den endelige realkreditfinansiering, når det står klar. Og i disse tider er det svært at forudse, hvad renten er om bare seks måneder. Bliver renterne ved med at stige, kan afkastet på udviklingsprojekter ende langt under, hvad udbyder har stillet investorerne i udsigt, påpeger de.

Koncenton er et af firmaer, som udbyder projekter under udvikling. Lige nu har udbyderen, der ligeledes har hjemme i Aarhus, en række ejendomsprojekter, der er ved at være færdige og hvor lånene derfor skal hjemtages. Herudover har Koncenton også tre udviklingsprojekter for et trecifret mio. kr. på markedet. Og det vil man fortsætte med, fastslår investeringsdirektør og partner i Koncenton, Oliver Peters.

"Vi har selvfølgelig nogle ejendomme, som er under opførelse, som ikke er blevet finansieret endnu. Dem har jeg været igennem og tjekket at, hvis vi lukker dem nu, så har vi stadig en rente, der svarer til det, der stod i prospekterne, fordi den heldigvis var sat konservativt på 1,5 procent. Men dermed ikke sagt, at hvis renterne fortsætter med at stige markant, kan det billede se anderledes ud, når de er færdige," siger Oliver Peters.

For kun få uger siden lå et 30-årigt realkreditlån til en rente på 0,5 pct., og nu ligger den på omkring 1,5 pct. Derfor er der ingen af Koncentons projekter, som kommer til at afvige fra det lovede afkast i basisscenarierne i salgsmaterialet, som det ser ud nu. Men hvis renten stiger yderligere, inden projektet skal lukkes, så kan det se anderledes ud til den tid.

"De projekter, som er ved at stå færdige, kan vi lukke og stadig leve op til de budgetter, vi har sat. Men jeg kan ikke sige, at vi ikke kommer til at sætte dem, vi har i udbud i bero – som det er lige nu, har vi ikke valgt at gøre det," siger Oliver Peters.

"Kigger man i de bagvedliggende forudsætninger, så har vi lagt nogle renteniveauer ind, der ikke er så langt fra, hvor vi aktuelt er i dag, fordi vi har været konservative. De ligger på et niveau, der afspejler det nuværende renteniveau," supplerer han.

Corona inficerer boligmarkedet

Dansk realkredits rolle som sikker havn er under pres

Nationalbanken hæver renten og letter finansiering

Manglende likviditet rammer dansk realkredit

Mere fra EjendomsWatch

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Thylander på udsalg, to nye Nrep-fonde og en vigtig aftale for Deas var blandt nyhederne i ejendomsbranchen i den forløbne uge, der også bød på interview med MT Højgaard, Nordicom og DSB, mens Gefion Group mødte skarp kritik fra entreprenør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier