EjendomsWatch

Rema-direktørs ejendomshandler får kritik for at være uigennemskuelige for investorer

Når Rema 1000's ejendomsdirektør både sælger projekter som privatperson og som professionel, har investorerne svært ved at gennemskue, hvem de handler med, lyder det fra både professor og finansielle rådgivere. Udbyderen af investeringerne afviser kritikken og siger, at man absolut ikke forsøger at dække over noget.

Rema 1000 i byen Solbjerg i Østjylland. | Foto: Christian Lykking / Ritzau Scanpix/Christian Lykking / JPA

Det er uigennemskueligt for investorer, når ejendomsdirektøren i Rema 1000 både sælger sine private boligprojekter og detailkoncernens butikker igennem den samme udbyder.

Sådan lyder det fra både en professor og flere finansielle rådgivere efter, at EjendomsWatch tirsdag kunne beskrive, hvordan ejendomsdirektør Stephan Sørensen iklæder sig to kasketter, når han både sælger sine egne seks boligprojekter igennem udbyderen Imbro, for umiddelbart efter at sælge tre Rema 1000-butikker via samme firma.

Mens Imbro flere gange i salgsmaterialet om Rema-butikkerne gør opmærksom på Stephan Sørensens navn, nævnes det intet sted, at Rema-direktørerne som privatperson også står bag boligerne – der har en samlet værdi af knap 150 mio. kr.

Dobbeltrollen får professor i ledelse og økonomi ved Aalborg Universitet Anders Drejer til at rynke på næsen af opsætningen.

"Jeg kan ikke på stående fod have en holdning til, om det er gode investeringer eller ej, men jeg ville ikke investere i noget, hvor jeg har bare en anelse på fornemmelsen, at ikke alt er afsløret og gennemskueligt. Så jeg ville ikke investere i et af de her projekter som investor," siger Anders Drejer.

Problemet er, at det kan være svært for investorerne at vide, hvilke interesser ejendomsdirektøren varetager, mener professoren, der i lighed med investeringsrådgivere mener, at investorerne skal være opmærksomme, inden de kaster deres sparekroner ind i sådanne investeringer.

Stephan Sørensen afviser over for EjendomsWatch at kommentere sagen og henviser til Rema 1000's ledelse.

Udbyder: Der er intet galt med projekterne

Imbros grundlægger og ejer Lars Thomsen afviser, at der skulle være nogen som helst problemer med, at Stephan Sørensen både sælger projekter som privatperson og Rema-chef.

"Projekterne er 100 procent okay. Den eneste sammenhæng, der er, er at vi kender hinanden fra tidligere handler. De her projekter er hverken købt til lavere, højere eller bedre priser end andre. Jeg går ud fra, at alle der henvender sig til Rema 1000, kan få lov at købe en ejendom af dem," siger Lars Thomsen.

Han påpeger, at Stephan Sørensens seks private projekter blev udbudt inden, Imbro begyndte at købe Rema 1000-butikkerne.

"Vi forsøger ikke at dække over noget som helst. Hvis investorerne vil vide, hvem der sælger projekterne, så fortæller vi dem. Det her er helt normalt i vores branche, og vi har intet problem med det," siger Lars Thomsen.

En rundspørge blandt de store spillere i detailbranchen viser, at opsætningen er usædvanlig.

Hverken Salling Group, Coop eller Aldi tillader, at deres ansatte har privatøkonomiske interesser i andre virksomheder af frygt for interessekonflikt.

Hos firmaet Blue Capital, som også udbyder Rema-butikker, er der heller ingen slinger i valsen.

Modsat Imbro har Blue Capital ikke købt Stephan Sørensens private boligprojekter, men udelukkende butikker af Rema 1000 og har udelukkende handlet med Stephan Sørensen som ejendomsdirektør og ikke privatperson, siger Martin Kibsgaard Jensen, ejer og adm. direktør i Blue Capital:

"Jeg tænker, at det ikke er en relevant problematik for Blue Capital, alene fordi Blue Capital jo ikke udbyder boligudlejningsejendomme. Men, når det er sagt, gør vi meget ud af at sikre, at investorerne kan se, hvem der er involveret i handlen," fastslår Martin Kibsgaard Jensen.

Rådgivere: Pas på og læs materialet grundigt

Partner i rådgiverfirmaet Boligrådgiver ApS Michael Christensen er enig i, at det er uigennemskueligt for investorerne, at Rema 1000's ejendomsdirektør er med i flere projekter. Dertil kommer, at risikoen i hans øjne er høj. På den ene Rema 1000-butik loves investorerne et årligt afkast på 21,4 pct., og på Stephan Sørensens boligprojekter loves der 12,1 pct.

"Var der en kunde, som spurgte mig, om det her var en fremragende ide at investere i, så ville jeg til hver en tid sige, at det er det ikke. For hvorfor er der nogen, som skulle kunne lave så gode afkast, når pensionskasser går og håber på at lave 4-6 procent? Udbyderne gearer både investeringerne med en meget, meget høj belåning, og så gearer de forudsætningerne bag afkastet. Man tager en enorm risiko med de her projekter," siger Michael Christensen, hvis firma kalder sig "100 pct. uvildig".

Adm. direktør og medejer af den finansielle rådgiver Uvildige.dk, Hans Peter Christensen minder om, at man som investor skal huske på, at prospekterne blot er markedsføringsmateriale.

Ifølge kommunikationschef i Rema 1000 Jonas Schrøder holder Stephan Sørensens private interesser ved siden af jobbet i Rema 1000 sig inden for virksomhedens retningslinjer.

"Vi vurderer, at det ikke overskrider de begrænsninger, der er aftalt, da projektet udelukkende omhandler private boliger," lød det over for EjendomsWatch tirsdag.

Ved du noget om historien? Så skriv til: sas@ejendomswatch.dk

Rema 1000-chef har to kasketter: Sælger egne projekter og Rema 1000-butikker via samme firma 

Rema 1000-ejer vil bygge butikscenter til 200 millioner i Kolding

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 26: Over for gult

Med dagens Tour de France-start i København viser hovedstaden endnu engang sin status som en international by. Ikke så sært, at udenlandske investorer stadig gerne vil have del i værdierne, også selvom de måske tager et dyk for en tid.

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier