EjendomsWatch

Boligminister håber at bremse kapitalfonde som Blackstone inden nytår

Den nye boligminister, Kaare Dybvad, vil arbejde for at ændre paragraf i boligreguleringsloven, som gør det muligt for kapitalfonde at få hurtig profit ved at opkøbe og renovere ejendomme. Det stod allerede i regeringens politiske aftale, men nu slår ministeren ambitionen fast igen.

Den nye boligminister, Kaare Dybvad, vil arbejde for at ændre love og dermed bremse kapitalfondes opkøb af danske ejendomme for hurtig profit. | Foto: Rasmus Flindt Pedersen

De seneste år er det vrimlet frem med historier om aggressive kapitalfonde, der forsøger at presse lejere ud af deres boliger for herefter at renovere dem og sælge til en højere pris. Men står det til den nye regering, skal det være slut med, at kapitalfonde som Blackstone kan opkøbe billige lejeboliger i København og opnå hurtig profit efter en renovering.

Den nye boligminister Kaare Dybvad (S) håber på, at han inden nytår sammen med støttepartierne kan finde en model for at ændre den paragraf i boligloven, som gør det muligt for udenlandske kapitalfonde at spekulere i det danske boligmarked og presse lejepriserne op.

"Det vil vi gerne forhindre ved at lave nogle justeringer i paragraf 5.2. Det kan godt tage længere tid, men jeg håber, at vi kan lave en aftale inden nytår," siger Kaare Dybvad.

Målet om at bremse de udenlandske kapitalfondes opkøb af ejendomme er et led i regeringens ønske om at ændre ved, at "mange mennesker med almindelige lønninger" ikke har råd til at bo i de større byer, som der står i forståelsespapiret udarbejdet under regeringsforhandlingerne.

De Radikales boligordfører, Jens Rohde, bakker op om regeringen og mener, at det er fornuftigt at stræbe efter at lande en aftale inden årsskiftet.

"Vi er enige i principperne, og så handler resten om teknik. Jeg tror, at vi i fællesskab kan nå frem til noget inden for den tidshorisont," siger han.

Også Kirsten Normann Andersen, boligordfører for SF, er glad for, at regeringen hurtigst muligt vil tage fat på problemstillingen.

"Det haster med at få stoppet, at udenlandske kapitalfonde kan opkøbe ejendomme, lave nødtørftige renoveringer og få huslejepriserne presset op," siger hun.

Boligordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen, vil ligeledes gerne "vedtage noget i år".

Paragraf 5.2 i boligrenoveringsloven blev indført for at give private udlejere et økonomisk incitament til at renovere og modernisere boligmassen.

Keld Frederiksen, der er formand for Danske Udlejere, mener ikke, at det er i lejernes interesse at ændre paragraffen, så det bliver mindre attraktivt for udlejere at gennemføre en renovering.

"Spørger du lejerne i dag, hvad de gerne vil bo i, så vil de ikke bo i en toværelseslejlighed med bad i gården eller uden bad overhovedet. Derfor skal man have boligmassen moderniseret og renoveret. Og der skal være en gulerod for udlejerne, for der er ingen, som vil lave en forbedring, hvis ikke man kan få den forrentet og tilbagebetalt," siger han.

Men det beløb, man kan sætte huslejen op til efter en paragraf 5.2-renovering, er ifølge Kaare Dybvad steget »voldsomt meget«.
Det betyder, at danske udlejningsejendomme er blevet interessante for udenlandske kapitalfonde, idet de kan tjene mange penge, når lejerne fraflytter ved at gennemføre en omfattende renovering, som fordobler huslejen.

"Det var oprindeligt omkring 1.000 kr. pr. kvadratmeter pr. år. Og nu er det 1.450 kr. Det vil sige, at du kommer op i et prisleje på den renovering, som er meget mere attraktivt for investorerne, end det var oprindeligt," siger boligministeren.

Det tyder ifølge ham på, at ordningen er for lukrativ.

"Blackstones motto er buy it, sell it, shake it. De opkøber, får lejerne smidt ud, renoverer og sælger til en højere pris. Det er en metode, som er enormt svær at forene med at føre socialdemokratisk boligpolitik," siger han.

Danske Udlejeres formand er enig i, at renoveringer efter paragraf 5 stk. 2 giver mulighed for at lave en forhøjelse af huslejen, som er højere end efter en almindelig renovering.

"Så man kan godt overveje, om der kunne være andre måder at gøre det på," siger Keld Frederiksen.

Præcis hvordan paragraf 5.2 skal strammes, vil Kaare Dybvad ikke lægge sig fast på, før en ekspertgruppe, der er i gang med at undersøge problematikken, offentliggør sit arbejde i november.

I januar meldte Enhedslisten ud, at de vil have paragraffen fjernet, hvilket SF også hælder til. Men det er Kaare Dybvad ikke klar til. Han medgiver nemlig, at der kan være gode grunde til at renovere en bolig for derefter at sætte huslejen op – men kun, hvis det er investorer, der har et langsigtet perspektiv.

"Hvis det eneste formål med det er, at du hurtigt forbedrer og så sælger igen for at tjene penge, så er jeg imod det," siger han.

Han vil derfor arbejde for en løsning, hvor paragraffen justeres, så det bliver mindre attraktivt for investorer at lave kortsigtede investeringer.

I februar fremlagde formand for Socialdemokratiet og nuværende statsminister, Mette Frederiksen, en række forslag til en ændring af paragraf 5.2. Blandt andet at huslejen kun må være ti procent højere end almene boliger efter en renovering efter paragraf 5.2., og at huslejestigningen skal være midlertidig.

De Radikale er også imod at fjerne paragraffen helt.

"Vi skal finde en løsning, hvor det private boligmarked stadig er attraktivt, samtidig med at vi får stoppet kapitalfondene," siger Jens Rohde.

Et bud kunne ifølge ham være, at man laver en videresalgsklausul, så man inden for en vis årrække for eksempel skal betale 80 procent af overskuddet til den almene sektor eller statskassen.

"Det vil kunne bringe noget af den her short selling til ophør," siger han.

Enhedslisten er ikke fast besluttet på helt at fjerne paragraffen. Ifølge Søren Egge Rasmussen er udgangspunktet, at man skal finde på noget "der er langt bedre, hvor man sikrer, at der bliver renoveret, samtidig med at det forbedrer lejernes rettigheder".

"Det kan man for eksempel gøre ved at hente inspiration fra andre dele af boligsektoren," siger han.

Forhenværende boligminister Ole Birk Olesen (LA), der i dag er boligordfører for Liberal Alliance, vil afvente ekspertgruppens konklusioner, før han vil tage endeligt stilling til, om der er et problem.

"De historier, der er, er meget anekdotiske og kommer primært fra lejeorganisationer. Vi må finde ud af, om det er enkeltstående tilfælde eller et generelt problem, før vi ændrer loven, som kan påvirke rigtig mange," siger han og advarer mod, at vi kommer tilbage til tiden, før paragraf 5.2 blev indført.

"Her endte skatteyderne med at betale for at renovere andre folks boliger, fordi udlejerne ikke havde en businesscase," siger han.

Han er enig med Socialdemokratiet i, at de stigende huslejepriser i København er et problem, men mener, at det skal løses ved at bygge mere nyt.

"Den egentlige løsning er at få bygget endnu flere boliger for at få udbuddet op, så det matcher efterspørgslen," siger han.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Information.)

Ny regering vil gøre op med udenlandske kapitalfonde – og skaffe flere almene boliger

Ny Frederiksberg-borgmester siger nej til flere Blackstone-handler

Ny minister går til kamp mod polarisering på boligmarkedet

Danske lejere trækker Blackstone i retten for huslejeforhøjelser

Blackstone fortsætter opkøbstogt af danske ejendomme — sælgere er fåmælte

Mere fra EjendomsWatch

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

149 mio. kr. lyder prisen på det luksushotel, som EjendomsWatch mandag omtalte, at erhvervsmanden Fritz Schur har solgt. Det viser dagens liste med 37 ejendomshandler, hvor også Danica, Dades, PFA, Jeudan, W.P Carey optræder. Listen bringes i samarbejde med Resights.

Kampen om at vinde branchens hæder spidser til

EJENDOM2022: Både ejendomsselskaber, udviklere og digitale aktører kæmper om at vinde en af de tre prestigefyldte branchepriser på topmødet Ejendom2022 til november. Se nogle af forslagene til prisvindere her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier