EjendomsWatch

Frivillige butikskæder er skrumpet med 31 procent på ti år

Såkaldte frivillige kæder klarer sig dårligere end egentlige kæder drevet fra ét centralt hovedkontor. En ny analyse fra Retail Institute Scandinavia viser, at de frivillige kæder er svundet betydeligt ind de seneste ti år, skriver Børsen.

Bagerkæden Guldbageren er en af de frivillige kæder, der har lukket mange butikker siden 2009. | Foto: Martin Lehmann / Ritzau Scanpix

Antallet af butikker, som var drevet af frivillige kæder, der bliver bliver drevet af selvstændige erhvervsdrivende i samarbejde, er faldet med 1967 butikker fra 2009 til 2018. 31 pct. af butikkerne i de frivillige kæder er forsvundet, mens egentlige kæder har lukket 419 butikker i samme periode svarende til 5 pct. af det samlede antal.

Det skriver Børsen, der henviser til en analyse fra Retail Institute Scandinavia.

"Det er en tendens på tværs af brancher, at de egentlige kæder, der har et stærkt og innovativt hovedkontor, står stærkere end de frivillige kæder. Men der er også eksempler på det modsatte," siger Dorte Wimmer, detailhandelsekspert hos Retail Institute Scandinavia, til avisen.

Blandt de frivillige kæder, som har måttet dreje nøglen om i flere butikker siden 2009, er bagerkæden Guldbageren, der har lukket 115 ud af de 132 bagerier, kæden havde i 2009, samt sportskæden Sportigan, der er gået fra 143 til 44 butikker i perioden.

Blomsterforhandleren Interflora er den frivillige kæde, der har lukket flest butikker med 152 lukninger siden 2019. Ifølge Flemming Larsen, adm. direktør i Interflora siden 2014 er det ikke et udtryk for, at kæden er i krise, men at man blandt andet har hævet kriterierne for, hvilke florister, der kan blive optaget i kæden.

Bagerkæde vil åbne 23 nye butikker efter stribevis af konkurser 

Netto-chef tror på 550 danske butikker inden udgangen af

Lukkede Kiwi-butikker spøger hos Salling Group

Plaget butikscenter melder fuldt udlejet – efter 20 år 

Mere fra EjendomsWatch

Poul Erik Bech spår 20 pct. nedgang i salget af privatboliger næste år

Stigende grundskatter kan udløse "en deroute, der vil noget" i priserne, lyder det fra mæglerveteranen Poul Erik Bech i anledning af ny undersøgelse blandt investorer og lejere. Den viser, at 2022 vil byde på et markant fald i aktiviteten på privatboligmarkedet. Og en dark horse lurer i horisonten.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier