EjendomsWatch

Ejendomsselskaber vil tænkes ind i ny regerings klimakamp

I kampen mod global opvarmning skal det ikke kun handle om rødt kød og flyrejser. Ejendomssektoren står for 40 pct. af CO2-udledningen, men har ingen incitamenter til at gøre noget ved det, lyder det fra brancheorganisation.

Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR

Ejendomsbranchen ser klima og energirenoveringer af bygninger som den vigtigste udfordring i fremtiden for sektoren, viser en undersøgelse lavet af branchens talerør Ejendomdanmark.

30 pct. af de ca. 400 adspurgte ejendomsselskaber har svaret, at det er deres topønske til den nye regering, skriver Børsen.

Det er åbenbart ikke nok, at energirenoveringer giver besparelser på varme- og vandregningen for lejerne. 65 pct. af selskaberne mener nemlig ikke, at der i dag er nok økonomiske incitamenter til at investere i klimarenoveringer. 16 pct. svarer, at det skyldes administrativt bøvl, mens kun 7 pct. oplever manglende interesse hos lejerne.

Uagtet forklaringerne er det afgørende at sektoren kommer ind i kampen, fastslår adm. direktør i Ejendomdanmark Jannick Nytoft.

"Vi skal have flyttet fokus over på energirenoveringer af bygninger. De står for 40 pct. af CO2-belastningen, og derfor er det ærgerligt, at klimadebatten næsten kun handler om rødt kød og flyrejser. Det er selvføgelig også vigtige diskussioner. Men vil man have noget, hvor det samfundsøkonomisk for alvor kan betale sig - og hvor omkostningerne er forholdsvis lave, så er det netop energirenoveringer," siger han til Børsen. Han uddyber ikke, om de økonomiske incitamenter skal komme i form af mere tilskud fra skattekroner eller som højere afgifter.

Ejendomdanmark er langt fra alene om at råbe politikerne op. Formand for Byggesocietetet og direktør i AG Gruppen Tony Christrup har tidligere udtrykt ønske om et større politisk fokus på bæredygtigt byggeri.

"Det, der er det vigtigste, det er, at der er en voksen, der sætter sig for bordenden, og det er en minister, som skal have det her som sit hovedformål. Fordi branchen er fuldstændigt klar," udtalte han til et arrangement i Dansk Arkitektur Center i maj.

Ejendomdanmark: Energirenoveringer skal kunne betale sig

Debat om bæredygtigt byggeri: "Branchen har fået lov at leve sit eget liv"

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 4: Flyvende udskiftning

Der blev i den forgangne uge både taget afsked og budt velkommen i de højere luftlag hos en håndfuld større danske ejendomsaktører. Hos DSB måtte en overrasket chefveteran eksempelvis for første gang i sit liv prøve, hvordan det er at være arbejdsløs.

Danske Mipim-deltagere glæder sig til igen at netværke

MIPIM 2022: Europas største ejendomsesse, Mipim, vender tilbage til marts, og mange i branchen ser frem til at mødes efter en længere corona-pause. "Det er voldsomt effektivt," siger Exometric-topchef om en af årsagerne til den store interesse. Også Elf Development og Carlsberg Byen er topklar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier